Haven Amsterdam profiteerde van interesse in binnenvaart

Er is meer interesse is in het vervoer van goederen per binnenvaartschip, merkt de haven van Amsterdam.

Dat kwam vooral de aankomst en doorvoer van containers in de hoofdstad en andere havens rond het Noordzeekanaal zoals IJmuiden, Beverwijk en Zaandam ten goede. De totale overslag lag in de eerste jaarhelft wel lager dan vorig jaar, omdat destijds de gevolgen van de coronacrisis pas na enkele maanden te merken waren.

De totale overslag in het eerste halfjaar kwam uit op 37,2 miljoen ton. Dat was vorig jaar nog iets meer dan 40 miljoen ton. Onder meer werd er minder natte bulk zoals vliegtuigbrandstof aangevoerd in de haven. Topman Koen Overtoom van de haven verwacht dat dit weer herstelt nu de luchtvaart weer aantrekt.

Droge bulk steeg juist licht, met 2 procent. Zo werd er bijvoorbeeld meer steenkool overgeslagen, wat volgens het havenbedrijf mogelijk door de koude winter komt. De overslag van bouwmaterialen steeg met 12 procent.

Cruiseschepen kwamen sinds begin vorig jaar niet meer in Amsterdam vanwege de coronapandemie. De haven verwacht dat dit aan het einde van het jaar weer verandert. Riviercruises komen sinds juni weer naar de hoofdstad, zij het in kleinere aantallen dan normaal. Ook dat groeit weer richting de situatie van voor corona, verwacht het havenbedrijf.

Gerelateerde artikelen