Franse economie klampt weer aan

De Franse economie, de op een na de grootste van de eurozone, heeft in het tweede kwartaal weer groei getoond. Geholpen door het afbouwen van de coronalockdown in het land gaven Franse consumenten weer wat meer uit. Ook trokken onder meer de bedrijfsinvesteringen aan.

Een voorlopige raming van het Franse statistiekbureau gaat uit van 0,9 procent groei ten opzichte van een kwartaal eerder. Daarmee ging het economisch zelfs iets beter dan economen in doorsnee hadden voorzien. In het eerste kwartaal was als gevolg van strenge coronamaatregelen nog sprake van 0,1 procent krimp.

Ook afgelopen kwartaal was Frankrijk nog niet vrij van de coronabeperkingen. In april werd het beleid zelfs weer strenger om een ​​opleving van de besmettingsaantallen tegen te gaan en de druk op de ziekenhuizen te verlichten. Maar de economische impact hiervan bleef over de gehele linie beperkt. Vergeleken met het tweede kwartaal van vorig jaar, toen de economie grote klappen kreeg door de uitbraak van het coronavirus, was sprake van bijna 19 procent groei.

Vrijdag komen meer grote Europese landen met cijfers over de economische groei. In Spanje ging de economie afgelopen kwartaal ook weer vooruit, na een krimp in het eerste kwartaal. Bij de zuiderbuur van Frankrijk ging het om een plus van 2,8 procent, wat eveneens beter is dan kenners hadden verwacht. In het eerste kwartaal kromp de Spaanse economie nog met 0,4 procent.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen