Wel een dreiging, geen maatregel

Een accountant dient zich te onthouden van het uitoefenen van druk om geen tuchtklacht tegen hem in te dienen. De klacht tegen een accountant die dit wel deed, is gegrond verklaard, maar de tuchtrechter legde geen maatregel op.

Dat bleek maandag uit het vonnis in een tuchtzaak die in juni dit jaar diende. De zaak draait om een klant van kantoor Baker Tilly Berk NV die weigerde een rekening te betalen. Een achterliggend geschil was dat de accountant de cijfers over 2014 te laat had aangeleverd. Er werd nu gedreigd met een stap naar de tuchtrechter. Daarop reageerde het accountantskantoor dat een stap naar de Accountantskamer gezien kon worden als een onrechtmatige daad “en dan zullen wij genoodzaakt zijn de geleden en nog te lijden schade op u te verhalen.” Volgens de advocaat van de gedaagde was de betrokken RA niet verantwoordelijk voor uitlatingen van een bedrijfsjurist. Het ging om een incassoprocedure, niet om accountantswerkzaamheden, aldus de advocaat. De accountant kreeg de brief voordat deze verstuurd werd, echter wel onder ogen. Dat maakt de betrokkene wel verantwoordelijk voor de inhoud van die brief, vindt de tuchtrechter. Het gaat hier niet enkel om een incassoprocedure, zoals de advocaat stelde. De klacht gaat primair over de reactie van het kantoor.

Een accountant moet zich onthouden van het uitoefenen van druk om daarmee de gang naar de tuchtrechter te voorkomen, vindt de Accountantskamer. En de beklaagde heeft erkend dat de woorden “hard over kunnen komen''. “De omstandigheid dat betrokkene niet heeft aangekondigd in geval van een tuchtklacht zonder meer een actie uit onrechtmatige daad te zullen starten, ontneemt aan de uitlating niet de afschrikwekkende werking”, staat in het vonnis. Er is dus druk uitgeoefend en dat maakt de klacht gegrond. De Accountantskamer houdt echter ook rekening met de bewoordingen van de klager. Die stelde in het klaagschrift slechts de gang naar de tuchtrechter als een mogelijkheid te zien, maar in reactie op een schikkingsvoorstel gedaan door het accountantskantoor reageerde ze juist door stellig te brengen dat ze naar de tuchtrechter stapte. De Accountantskamer zag geen reden om een tuchtmaatregel op te leggen.

Lees ook:

 

[Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen