Weinig aandacht voor KI in accountantsopleidingen

Opleidingen tot accountant houden te zeer vast aan traditionele werkzaamheden. Er moeten meer aandacht komen voor nieuwe technologieën, zoals KI (kunstmatige Intelligentie).

Dat betogen twee experts in het Financieele Dagblad. Op aan te sluiten op de praktijk van morgen, zal het opleidingscurriculum aangepast moeten worden. 

Hans Verkruijsse, afzwaaiend hoogleraar Bestuurlijke Informatievoorziening van Tilburg University, vindt dat de Commissie Eindtermen Accountantsopleidingen de exameneisen voor accountants moet moderniseren. In de recentste eisen staat bijvoorbeeld bitter weinig over automatisering, zegt hij. Worden die termen niet aangepast, dan worden er over een paar jaar nog altijd accountants aangeleverd die hun werk precies zo doen als nu. 

De toekomstige rol van de accountant zal meer gericht zijn op metadata en bepalen of de processen — en dus niet de gegevens — wel goed functioneren.

Jeff Thomson, voorzitter van de wereldwijde branchevereniging van controllers en management-accountants IMA, is toch positief. Iedere professional is namelijk bezig met nieuwe technologieën en het is voor elke beroepsgroep een enorme transitie. 

Thomson is een voorstander van een sterke nadruk op ICT-vaardigheden binnen de opleidingen: Naast de traditionele accountantsvaardigheden zullen ook vakken als data science in het pakket zitten. 

Nieuwe technologieën bieden ook grote kansen om het werk veel efficiënter te doen, vinden beide experts. Het vertellen van het verhaal komt dan bij de accountant te liggen, die flink zal moeten werken aan zijn soft skills. Accountants staan niet bekend als de beste communicators, dus ook op dat vlak – naast technologie – zullen ze flink aan de bak moeten. 

[avg-advertorial slug=”ontdek-de-power-van-big-data-analytics”]

Gerelateerde artikelen