Weer klacht over BING-rapport inzake deelraad Feijenoord

In navolging van ex-deelraadsvoorzitter Seyit Yeyden van Rotterdam Feijenoord heeft ook Turan Yazir een klacht ingediend bij de Accountantskamer tegen BING-directeur Peter Werkman. Yazir was portefeuillehouder Ruimtelijke Ordening van de deelgemeente. ‘Hoe vaak moeten we hier nog zitten voor hetzelfde dossier’, verzuchtte de woordvoerder van de beklaagde tijdens de behandeling van de klacht.

Moskee

Yazir struikelde met name over een conclusie in het roemruchte BING-rapport over de Fatih moskee.  Die conclusie is dat er een gebrek aan handhaving is geweest. Dit ‘kan het DB [dagelijks bestuur] van de deelgemeente worden aangerekend.’ Hoewel hierbij geen namen zijn genoemd, voelde Yazir zich wel aangesproken en slachtoffer van de ongenuanceerde beeldvorming die daarna door BING naar buiten zou zijn gebracht. Hij voelde zich gedwongen voortijdig af te treden, terwijl hij juist degene is geweest die het proces tot legaliseren van de situatie rondom de moskee in gang heeft gezet.

Langdurig negatieve berichten in de pers over die Fatih moskee was de aanleiding voor de deelraad om een integriteitsonderzoek te starten naar het reilen en zeilen van het bestuur van de deelraad, en met name over machtsmisbruik en vriendjespolitiek. In de moskee was een illegaal meisjesinternaat gevestigd, terwijl er problemen waren met de brandveiligheid.

Geregisseerde rechtsgang

Werkman, die is uitgeschreven als registeraccountant, is eerder dit jaar door de Accountantskamer berispt in de zaak van Yeyden, wegens onzorgvuldig handelen. Pas toen die uitspraak definitief is geworden diende Yazir zijn klacht in. De woordvoerder van de beklaagde vroeg zich daarom af of het geen geregisseerde rechtsgang is, en de tweede in een lange reeks die mogelijk nog volgt. Dat is volgens hem in strijd met het rechtsbeginsel dat iemand niet twee keer voor hetzelfde feit kan worden vervolgd. De suggestie werd gedaan dat de klacht is georkestreerd door de zogenaamde BINGO-groep, een informeel samenwerkingsverband van politici, bestuurders en ondernemers die zich onzorgvuldig bejegend voelen door de activiteiten van het bureau BING (Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten).

Ook overigens heeft Yazir niets te klagen, luidt het verweer. In de conclusie stond juist dat het de besturen aanging die in de periode voor hem actief waren, dus hij kan zich gesterkt voelen door het rapport. Hij had het juist kunnen gebruiken om zich te verantwoorden voor de deelraad. Onder zijn gezag is de kwestie opgelost. En voorts was de betwiste conclusie zeker niet ongenuanceerd, volgens de beklaagde.

Uitspraak over vijftien weken.

Zaak nr. 15/1442

[Door: Petra van Walraven / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen