Waarschuwing RA voor ’te weinig kritisch’ rapport

Een deskundige die oordeelde dat een accountant een dubbele boeking niet had hoeven zien, heeft een waarschuwing gekregen van de tuchtrechter. Zijn rapport kan “de tuchtrechtelijke toets der kritiek niet doorstaan”.

De registeraccountant moest zich als deskundige in opdracht van de kantonrechter buigen over het werk van een andere accountant. Die zag over het hoofd dat voor een bedrijfspand twee keer betaald was. De klager nam de drukkerij, die tegen het huis van zijn ouders is aangebouwd, over. Op de balans stond de hypothecaire lening van het woonhuis maar het bedrijfspand zelf stond ook nog eens apart op de balans. De klager meende dat de accountant dit had moeten opmerken. Volgens de deskundige hoefde hij dat niet: de accountant was niet betrokken bij de bedrijfsovername. De dubbeling had al in 2007, de datum van notariële levering, opgemerkt moeten worden, aldus de deskundige.

De tuchtrechter meent dat uit het rapport afgeleid kan worden dat de accountant ten tijde van het samenstellen van de jaarrekeningen van de eenmanszaak over 2007 wist van de notariële aktes. Hij had dit verschil moeten opmerken en had daar dus nader onderzoek naar moeten verrichten. Zo had hij inlichtingen bij de klager en diens ouders moeten inwinnen. Het verweer dat de accountant de informatie kreeg aangereikt van klagers moeder en dat de jaarrekeningen gewoon door klager zijn goedgekeurd, wordt verworpen. De regels (NV COS 4410) schrijven nu eenmaal voor “dat een samenstellende accountant in voorkomend geval eigener beweging constateert dat de door de leiding van de entiteit aan hem verstrekte gegevens onjuist, onvolledig of anderszins onbevredigend zijn en daarover die leiding bevraagt”, aldus het vonnis.

De betrokkene heeft gehandeld in strijd met de beginselen van deskundigheid en zorgvuldigheid en kreeg daarom een waarschuwing opgelegd.

Lees ook:

[Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen