Verbeterplan te laat, Nba wil maatregel

3 jaar na herhaalde verzoeken diende een accountant dan eindelijk een verbeterplan in. Te laat, stelt de NBA.

Zaaknummer 20/1207

Het eindoordeel van de Nba viel op 22 november 2017 op de deurmat van het getoetste accountantskantoor. Na het indienen van een verbeterplan door de accountant zou de Nba een hertoets doen. Maar dat verbeterplan bleef achterwege, ook na meerdere brieven en telefoontjes. ,,Meneer is ernstig in gebreke gebleven'', zei advocaat Maaike Feenstra. Pas afgelopen september was daar dan eindelijk het verbeterplan. Gezien de termijn van zes weken die ervoor staat, is dat rijkelijk te laat. ,,Het is de verantwoordelijkheid van de accountant om te voldoen aan de voorwaarden voor de uitvoering van een hertoetsing. En dus is het ook zijn verantwoordelijkheid dat er nog geen hertoetsing geweest is'', redeneerde de Nba.

De accountant gaf ruiterlijk toe de termijn overschreden te hebben. Persoonlijke omstandigheden in combinatie met het herinrichten van het kantoor na het vertrek van zijn compagnon hielden de AA bezig. En na elk aandringen van de Nba had hij telkens een maand de tijd. ,,Maar een maand is zo voorbij. Ik had iedere keer het voornemen maar het kwam er gewoon niet van.'' De toetsing kwam ook op een ongelukkig moment. Die was eigenlijk te vroeg, stelt hij.

De accountant heeft inmiddels een AA in dienst. En hij maakt gebruik van de diensten van een ondersteunende partij. Maar heeft hij ooit hulp ingeroepen voor zijn problemen? Nee, eigenlijk niet, moest de accountant bekennen. Toch had de Nba gewoon een hertoets kunnen doen, stelde de accountant. De controleurs waren gewoon welkom. Wat vond de beroepsorganisatie van dat argument? Dat verbeterplan vormt juist de structuur voor de hertoets, zei advocaat Marijse Neuteboom-Klink namens de beroepsorganisatie, om te kijken of de accountant daadwerkelijk die verbeteringen heeft doorgevoerd. ,,Doordat de Nba de kans niet krijgt die hertoets te doen, hebben we het vermoeden dat er nog steeds dingen niet goed zijn. Dit vermoeden kunnen we niet vaststellen en dat is juist het probleem.''

De uitspraak volgt binnen vijftien weken.

Gerelateerde artikelen