Tuchtrechter buigt zich over verjaring klacht

Een integriteitsrapport over het handelen van een voormalige wethouder uit Someren stond vrijdagmiddag centraal in een zaak tegen een inmiddels gepensioneerde accountant. De Acountantskamer moet zich buigen over het feit of het beklaagde werk van de accountant inmiddels verjaard is, of niet.
Het door de klagers bestreden rapport dateert van juni 2010. De accountant (RA) stelde het op namens Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING). Er waren in 2004 vraagtekens gerezen over de rol van toenmalig wethouder Anja Thijs bij een ontwerpwedstrijd over de entree van een recreatiegebied in de gemeente Someren. De klagers wonnen de opdracht niet maar meenden dat de wethouder destijds partijdig was. BING oordeelde dat dit niet het geval was. Het rapport werd in juni naar de klagers gestuurd en in september 2010 werden de bevindingen gedeeld met de pers. Volgens de raadsman van de beklaagde accountant is de klacht verjaard. Een klacht kan tot drie jaar na bekend worden van de beklaagde gedragingen worden ingediend. De klacht werd echter pas juli vorig jaar, dus na de termijn van 3 jaar, ingediend. 
De klagers meenden echter dat het slechts een concept-rapport was. Er was nog sprake van hoor- en wederhoor en dus op de mogelijkheid het rapport te wijzigen. Pas na uitbrengen van het definitieve rapport in september 2010 is volgens hen sprake van klachtwaardig en verwijtbaar onprofessioneel gedrag. 
De Accountantskamer gaat zich buigen over de ontvankelijkheid van de klacht en doet over circa 10 weken een einduitspraak of komt met een tussenvonnis. Bij een einduitspraak is de klacht niet-ontvankelijk, bij een tussenvonnis wordt de klacht wel ontvangen en wordt de zaak mogelijk later dit jaar alsnog inhoudelijk behandeld. 
Michiel Satink / JPZ
(Zaaknummer: 13/1614)
Gerelateerde artikelen