Tuchtrecht: Accountant ziet aansprakelijkheid holding over het hoofd

De Accountantskamer heeft een RA de maatregel van waarschuwing opgelegd, omdat die de aansprakelijkheid van een holding naast die van een dochter, en het daaraan gekoppelde zekerheidsrecht over het hoofd heeft gezien.

Was dat niet gebeurd, dan had de accountant daar voor oog gehad bij het samenstellen van de jaarrekening van de holding zodra de resultaten en het eigen vermogen van de dochter negatief waren. Dan had hij zich moeten afvragen of er grond was om een voorziening te vormen of in de toelichting op de balans melding te maken van een niet op de balans opgenomen verplichting.

Op die aansprakelijkheid en het daaraan gekoppelde zekerheidsrecht had hij ook moeten wijzen in het kader van advisering over de inkomenspositie van wijlen de echtgenoot van klaagster na zijn pensionering en die van klaagster na het overlijden van die echtgenoot en bij de overdracht van de door de holding gehouden resterende aandelen van de dochter.
 
Met het oog op de tegenstrijdige belangen van de partijen bij die overdracht had betrokkene die partijen uitdrukkelijk moeten wijzen op de mogelijkheid om een derde in te schakelen voor de advisering over de prijs van de aandelen.

De Accountantskamer acht in deze klachtzaak de maatregel van waarschuwing passend en geboden. Daarbij heeft de Accountantskamer in ogenschouw genomen dat de bron voor alle verzuimen steeds dezelfde is namelijk dat de RA de in 2007 overeengekomen aansprakelijkheid van de holding en het daaraan gekoppelde zekerheidsrecht kennelijk over het hoofd heeft gezien.

• Zaaknr. 15/2441

Lees ook:

• Accountant stond zowel koper als verkoper aandelen bij

Gerelateerde artikelen