Recordstraf voor Ierse accountant

De Britse toezichthouder FRC heeft drie Ierse accountants zware straffen opgelegd vanwege gesjoemel met de jaarrekening van het bedrijf AssetCo. Eén van hen is doorgehaald voor de langste periode ooit.

Volgens de FRC hebben voormalig CEO John Shannon, voormalig CFO Raymond ‘Frank’ Flynn en voormalig financial controller Matthew Boyle, allen lid van de Chartered Accountants Ireland (CAI), “oneerlijk en roekeloos” gehandeld. 

Shannon is doorgehaald voor een recordtijd van 16 jaar en moet een boete van 250.000 pond betalen. Flynn is doorgehaald voor 14 jaar en krijgt een boete van 150.000 pond, voor Boyle gaat het om 12 jaar en 100.000 pond.  

De drie hebben gesjoemeld met de financiële cijfers van AssetCo in 2009 en 2010. Hierdoor moest het bedrijf de cijfers herzien. Dit leidde tot een afwaardering van de activa met 146 miljoen pond. De winst werd met 25 miljoen pond verlaagd. Het bedrijf leed een enorm verlies nadat de koers scherp daalde: van 60 pond naar 1,25 pond per aandeel. De FRC begon hierop in 2014 een onderzoek naar de gang van zaken. Volgens de toezichthouder gaat het om één van de ernstigste zaken ooit voor de organisatie. 
 

Gerelateerde artikelen