Oud-bestuurders Danske ontlopen vervolging

Drie voormalige bestuurders van Danske Bank worden niet langer verdacht van nalatigheid bij witwassen.

Dat meldde het Openbaar Ministerie van Denemarken aan de publieke omroep van het land.

Danske Bank bekende in 2018 dat een groot deel van geldstromen die via een dochteronderneming in Estland liepen verdacht waren. In totaal ging het om 200 miljard euro die vanuit het buitenland op rekeningen van de Estse afdeling terechtkwam. Daarop begonnen Deense en Amerikaanse autoriteiten een onderzoek naar overtredingen van antiwitwaswetten door de bank.

Oud-topman Thomas Borgen van Danske heeft nu te horen gekregen dat het OM hem niet langer persoonlijk verdenkt van betrokkenheid bij die overtredingen. Aanklagers laten ook verdenkingen vallen tegen de voormalige financieel directeur Henrik Ramlau-Hansen en de voormalige topbestuurder van de zakelijke tak van Danske, Lars Stensgaard Morch. In het lopende onderzoek naar de witwaskwestie worden nu niet langer individuen verdacht.

Onlangs trof ABN AMRO in Nederland een schikking van 480 miljoen euro met het OM omdat de bank tekortgeschoten was bij het bestrijden van witwassen. Maar justitie heeft nog wel een strafrechtelijk onderzoek lopen naar voormalige bestuurders van de bank. Het gaat onder andere om Chris Vogelzang en Gerrit Zalm. Zij waren tot voor kort respectievelijk topman en commissaris bij Danske Bank, maar moesten wegens de strafzaak terugtreden.

Gerelateerde artikelen