Ondernemende accountant doorgehaald

Een registeraccountant is door de Accountantskamer doorgehaald uit het NBA-register. De RA heeft als ondernemer jarenlang bewust te lage aangiften omzetbelasting gedaan. Hij had wel de bedoeling het later recht te trekken, maar de Belastingdienst is ‘onbedoeld en onbewust als externe financier’ gebruikt, stelt de tuchtrechter. Het Openbaar Ministerie had de klacht ingediend.

Betrokkene is in het register van de NBA ingeschreven als accountant in business. Hij heeft twee vennootschappen in managementsoftware, waarvan er een gericht is op administratie- en accountantskantoren. In 2014 deed de belastingdienst een boekenonderzoek. Begin vorig jaar is een strafrechtelijk onderzoek gestart en is de accountant aangehouden. Hij heeft vier dagen in hechtenis gezeten.

Na het boekenonderzoek heeft de ondernemer suppletieaangiften BTW aangiften gedaan van ruim twee ton over de jaren 2009 tot en met 2013 en na de aanhouding gevolgd door een suppletieaangifte van nog eens een ton voor de tweede vennootschap. Hij gaf toe dat het gedurende jaren een ‘rommeltje’ was, ontstaan uit het ‘gedoe van afgelopen jaren waarin hij heeft moeten vechten voor het bestaansrecht van zijn onderneming en veel momenten van liquiditeitsgebrek heeft gehad.’
 
De accountant wist dat hij een belastingschuld had, en nam dat op in de jaarrekening onder de balanspost ‘te betalen omzetbelasting’. Hij had nooit de intentie om de werkelijke omzet permanent buiten de aangiften te houden, stelt hij. De Accountantskamer acht het aannemelijk dat de man over een reeks van jaren bewust te lage aangiften omzetbelasting heeft gedaan om daarvan liquiditeitsvoordeel te genieten. En hij heeft zijn fouten pas hersteld na het boekenonderzoek en na zijn aanhouding.

De Accountantskamer vindt de schending van de beginselen van integriteit en professioneel gedrag zo ernstig dat doorhaling ‘passend en geboden’ is.

• Zaaknr. 15/2042

[Door: Petra van Walraven / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen