Klager kiest eieren voor zijn geld in tuchtzaak tegen registeraccountant

Een klager heeft eieren voor zijn geld gekozen in de tuchtzaak tegen een registeraccountant. Hij trok, na een bemiddelingspoging van de voorzitter van de Accountantskamer, tijdens de zitting zijn klacht in. De winst voor hem: de 14.000 euro die de RA nog van hem wilde hebben. Zijn verlies: de21.000 die hij van de accountant meende te kunnen claimen vanwege onterecht betaalde rekeningen.

De klager, eigenaar van een tuincentrum, had bonje met zijn broer in hetzelfde bedrijf gekregen. In de ontvlechting van hun gezamenlijke holding is het wat de klager betreft misgegaan met de accountant. Die had al jaren een onbetaalde rekening van 35.000 euro liggen, waarvan een deel, namelijk die 21.000, al betaald was.

Ten einde raad, en na het inwinnen van juridisch advies, besloot de accountant een faillissementsverzoek in te dienen. Uitsluitend als pressiemiddel, zoals de RA zei, want hij heeft geen steunvorderingen verzameld om de herstart van het tuinbedrijf niet te frustreren. Het leidde niet tot het gewenste resultaat. De klager vond het drukmiddel ‘onethisch’, de beroepsgroep van accountants onwaardig. 

Er was een minnelijke schikking tot stand gekomen, maar de tuinder heeft toch een zaak bij de kantonrechter aanhangig gemaakt. ‘Dat gaat een heel moeilijke zaak worden’, waarschuwde de tuchtrechter alvast, ‘na een overeenkomst’.

Op de gang zijn de partijen er na die uitspraak uitgekomen. De zaak bij de kantonrechter wordt ingetrokken, alle eisen heen en weer zijn ingetrokken en de klager trekt zijn klacht bij de tuchtrechter in.

(Zaaknr. 16/11)

[Door: Petra van Walraven / Juridisch Persbureau Zwolle]

Gerelateerde artikelen