Btw op schadevergoeding niet volledig in aftrek

Een belastinginspecteur verdedigt in een procedure dat over schadevergoeding in rekening gebrachte omzetbelasting slechts pro rata in aftrek kan worden gebracht.

Een woningcorporatie heeft een overeenkomst gesloten met een gemeente voor de ontwikkeling van maatschappelijke gebouwen, onderwijsvesting en woningbouw op vier locaties binnen de gemeente: de voorzieningenclusters locatie A, B, C en D.

In een nieuwe overeenkomst komt de woningcorporatie met de gemeente overeen dat de eerdere overeenkomst niet zal worden uitgevoerd en dat de woningcorporatie aan de gemeente een schadevergoeding betaalt wegens het niet afnemen van grond. In de nieuwe overeenkomst is onder meer bepaald dat de ondernemer aan de gemeente een bedrag van € 2.300.000 betaalt wegens het niet afnemen en betalen van de gronden op locatie A en B. Op locatie C en D is de overeenkomst wel doorgegaan, zij het dat er voornamelijk sociale huurwoningen zijn gerealiseerd.

De belastinginspecteur verdedigt in deze procedure dat de door de gemeente over de schadevergoeding in rekening gebrachte omzetbelasting slechts pro rata in aftrek kan worden gebracht. De woningcorporatie bepleit aftrek van het volledige bedrag. Rechtbank Zeeland-West-Brabant geeft de belastinginspecteur gelijk.

De schadevergoeding is geen bestanddeel van de prijs voor de op locatie A en B te bouwen woningen, nu die nooit zijn gebouwd. Nu voorts vaststaat dat de schadevergoeding niet is verdisconteerd in de kostprijs van de op locatie C en D gerealiseerde woningen, bestaat er enkel een rechtstreeks en onmiddellijk verband tussen de schadevergoeding en de algehele economische activiteiten van de ondernemer. De in rekening gebrachte omzetbelasting kan slechts pro rata in aftrek worden gebracht.

(Bron: Fiscanet)

 

Gerelateerde artikelen