ING zet klimaatdoelen centraal in aandeelhoudersvergadering

Verantwoording voor klimaatbeleid

Tijdens de aandeelhoudersvergadering van ING heeft topman Steven van Rijswijk de nadruk gelegd op de inspanningen van de bank om klimaatdoelen te halen, ondanks pogingen van activisten om het evenement te verstoren. Hij benadrukte dat verandering tijd vergt en betreurde agressieve acties.

  • ING-top: Klimaatdoelen centraal in aandeelhoudersvergadering
  • Demonstranten wilden vergadering ING blokkeren, zonder succes
  • ING investeert in hernieuwbare energie, maar VEB wil snellere transitie.

Voorafgaand aan de vergadering hebben demonstranten van Extinction Rebellion getracht de ingangen van het Amsterdamse Muziekgebouw aan ’t IJ te blokkeren. Milieudefensie was aanwezig om vragen over het klimaatbeleid te stellen.

De Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD)  momenteel in ontwikkeling door de wetgevende organen van de Europese Unie, zal grote ondernemingen binnenkort verplichten om zorgvuldigheid uit te oefenen op het gebied van duurzaamheid. Deze richtlijn legt een reeks zorgplichten op aan bedrijven, waaronder banken, met betrekking tot hun impact op het milieu en de mensenrechten.

Ondernemingen zullen verplicht zijn om onderzoek te doen naar de negatieve duurzaamheidseffecten die zij en hun ketenpartners veroorzaken. Deze effecten moeten worden voorkomen, beperkt, geminimaliseerd of beëindigd. Hoewel de exacte inhoud en timing van de CSDDD nog niet vastliggen, is het belangrijk voor bedrijven om zich voor te bereiden. Berichtgeving over een ‘golf aan klimaatclaims’ heeft nu al geleid tot reacties van klanten die zich afvragen hoe ze hiermee moeten omgaan. Het advies is om kalm te blijven, maar deze ontwikkelingen serieus te nemen.

Bedrijven kunnen de CSDDD gebruiken als houvast om hun duurzaamheidsbeleid verder vorm te geven. Het is essentieel om tijdig maatregelen te treffen en te laten zien dat deze richtlijnen serieus worden genomen en geïntegreerd zijn in de bedrijfsgovernance

.

ING Investeert in hernieuwbare energie

Van Rijswijk meldt dat ING aanzienlijk investeert in hernieuwbare energieprojecten, met de portefeuille gegroeid tot €9,7 miljard. Hij benadrukt dat een abrupte stopzetting van fossiele financiering niet de oplossing is voor emissiereductie.

Gerelateerde artikelen