Voor 5 miljard aan dure leningen door MKB buiten de bank om

Voor kleinere kredieten gaan ondernemers naar alternatieve geldverstrekkers.

MKB-ondernemers zijn vaker aangewezen op vaak dure leningen buiten de banken om. Zeker voor kleinere kredieten kunnen ze dikwijls alleen terecht bij alternatieve geldverstrekkers, zoals leasemaatschappijen en factoringbedrijven. Dat schrijft het FD.

  • De markt voor kleine leningen groeit licht
  • Veel MKB-bedrijven hebben moeite om een lening van de bank geregeld te krijgen
  • Van leningen tot een miljoen komt ruim een derde van buiten de banken
  • In totaal hebben bedrijven voor 5,1 miljard euro geleend buiten de bank om

De totale leensom buiten de bank om is in 2023 met 27 procent gestegen naar 5,1 miljard euro, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Stichting MKB Financiering naar non-bancaire financiering. De bank is nog steeds goed voor de meeste leningen aan het MKB, maar van leningen tot 1 miljoen euro kwam 36 procent van non-bancaire financiers. Een jaar eerder was dat 29 procent.

Het alternatieve leningencircuit groeit doordat banken in veel gevallen de deur dichthouden voor midden- en klein­bedrijven. Zij staan niet te springen om kleine kredieten te verstrekken, aangezien die verhoudingsgewijs veel werk opleveren, terwijl ze er minder aan verdienen. Alternatieve geldverstrekkers springen in dat gat. Banken verstrekten in 2023 aan het MKB wel vaker leningen groter dan 1 miljoen euro.

Als geheel groeit de markt voor kleinere leningen weer iets, zegt stichtingsvoorzitter Ronald Kleverlaan. “Sinds de kredietcrisis is het aanbod daarvan gezakt, maar de bodem lijkt bereikt. Door de alternatieve financiering zit er weer groei in de kredieten tot 1 miljoen euro.” (ANP)

Gerelateerde artikelen