Berisping vanwege gebrekkig rapport

Voorgestelde correcties voor de waardering van aandelen voerde een accountant niet door. Mede om die reden ontbeerde zijn rapport een deugdelijke grondslag, zo oordeelde de tuchtrechter.

Zaaknr. 18/2054

Over deze zaak schreven wij:  Eigenaar stukadoorbedrijf: 'Zorgplicht geschonden door accountant'

De accountant krijgt dan ook een berisping opgelegd. De klager en diens compagnon in een bedrijf gingen uit elkaar. De een moest de ander uitkopen alleen de vraag was voor welk bedrag. Voor onder meer de waardering van de aandelen werd de betrokken accountant aangetrokken. Pas na lang aandringen en het dreigen met vervolgstappen kreeg de klager de berekeningen achter die waardering.

Daaruit bleek dat de accountant rekening hield met een forse omzetstijging in 2018 en 2019 maar wel met maar de helft aan arbeidskrachten, zo zei hij op de zitting. Hoe kwam hij tot deze irreëel hoge omzetverwachting, vroeg de klager zich af. Zijn rapport bevatte fouten, zo blijkt uit het oordeel van de Accountantskamer. De accountant gaf op de zitting toe dat de rapportage nog niet volledig was. De onderbouwing van die verwachte omzet is door de accountant onvoldoende uitgewerkt, vond de tuchtrechter.

Het grootste deel van de klachtonderdelen – zoals onder meer het onder druk zetten om de nota te voldoen en het zich niet onafhankelijk opstellen – zijn ongegrond verklaard door de Accountantskamer. Maar de belangrijkste klacht, die ging over de waardering van de aandelen, is wel gegrond. Ook verzocht de klager om de waardering aan te passen. De accountant weigerde omdat het volgens hem een eenzijdige opdracht was – en niet een van beide aandeelhouders. Maar correcties die noodzakelijk zijn ,,om te komen tot een rapportage met een deugdelijke grondslag dienen zonder meer te worden doorgevoerd'', aldus de tuchtrechter.

(Auteur: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle)

Gerelateerde artikelen