‘Bedrijven krijgen vaker sterkere verhoging OZB’

Bedrijven krijgen vaker een sterkere verhoging van de onroerendezaakbelasting (OZB) dan de ‘gewone burger’. Een steeds groter deel van de gemeentebegroting wordt zo door bedrijven betaald.

Dat blijkt uit onderzoek van opinieblad Forum van VNO-NCW, dat de OZB-ontwikkelingen in 20 grote en kleine gemeenten onderzocht. 

De gemiddelde stijging van de OZB-aanslag in euro’s bedraagt in de onderzochte gemeenten dit jaar 2,35 procent ten opzichte van vorig jaar. 

De onroerendezaakbelasting is een van de weinige middelen die gemeenten hebben om eigen inkomsten te genereren. Hoe ze hun tarief berekenen, mogen gemeenten voor een groot deel zelf weten. Wie de verschillende begrotingen leest, ziet een scala aan varianten die in de gemeentehuizen wordt gebruikt. Zo laat de gemeente Tilburg de stijging afhangen van de stijging van het bruto binnenlands product (0,9 procent). Andere gemeenten hebben vastgelegd dat het tarief een collegeperiode hetzelfde blijft of juist altijd met een x-bedrag wordt verhoogd. Minister Plasterk van BZK heeft de maximale gemiddelde tariefstijging van de OZB voor dit jaar op 1,97 procent gesteld. Maar in het Forum-onderzoek bedraagt die stijging voor bedrijfspanden ruim 3,5 procent. 

Gerelateerde artikelen