Accountantskamer: forse toename aantal geschorste accountants

Het aantal geschorste accountants is in 2019 flink gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor.

Door Jan Smit

Dat blijkt uit het vrijdag gepubliceerde jaarverslag 

Van liefst zeventien accountants werd de inschrijving in 2019 doorgehaald tegen slechts één het jaar daarvoor.

In veruit de meeste gevallen (twaalf) betrof het een tijdelijke doorhaling van maximaal drie jaar. Bij een tijdelijke doorhaling wordt de accountant na afloop van de schorsing automatisch weer ingeschreven in het register. Vijf accountants kregen een doorhaling opgelegd waarbij de accountant niet direct weer wordt ingeschreven. Van één accountant is de inschrijving doorgehaald voor de maximale termijn van tien jaar.

In de afgelopen tien jaar bedroeg het aantal (tijdelijke) doorhalingen gemiddeld ongeveer 25 procent van de uitspraken die de Accountantskamer gegrond verklaarde. In 2019 lag dat percentage op 30.

In totaal ontving het tuchtcollege vorig jaar 173 klachten, waarvan 118 tegen een RA en 42 tegen een AA. Het aantal afgehandelde klachten bedroeg 154. Dat is conform het gemiddelde. Van die klachten werden er 55 gegrond verklaard tegen 45 het jaar daarvoor. De meest opgelegde sancties waren waarschuwingen (20) en berispingen (14).

Er zijn vorig jaar naar verhouding veel klachten (32) ingediend over onderzoeken en rapportages van accountants, met name over het niet naleven van de fundamentele beginselen van onder meer objectiviteit en onafhankelijkheid.

De gemiddelde doorlooptijd van de afhandeling van klachten bedroeg vorig jaar 285 dagen; in 2018 waren dat er nog 310. In de eerste maanden van dit jaar is die doorlooptijd volgens de voorzitter verder gedaald.

In de recente evaluatie naar aanleiding van het tienjarig bestaan van de Accountantskamer was de lange doorlooptijd een van de belangrijkste punten van zorg. Sandra Schreuder, de nieuwe voorzitter van het tuchtcollege, deelt die zorg. Volgens haar is de Accountantskamer door een aantal aanpassingen inmiddels meer ‘in control’ gekomen.

Zo is een accountant toegevoegd aan het team van de Accountantskamer. Mede daardoor is het tuchtcollege er volgens Schreuder in geslaagd om ‘een zeer omvangrijke klacht inzake Imtech binnen een termijn van 15 weken af te ronden’.

Door het aantal plaatsvervangende leden van het gremium uit te breiden wil Schreuder een verdere daling van de doorlooptijd bereiken. Door die uitbreiding kunnen er meer zittingen worden gepland, waardoor zaken eerder op zitting komen en deze ook sneller tot een beslissing komen, schrijft de voorzitter in haar vooruitblik.

Gerelateerde artikelen