Accountant DNB-pensioenfonds voor de tuchtrechter

De stichting wil via deze tuchtzaak aan de orde brengen dat pensioenuitkeringen veel te laag zijn.

Zaaknr. 21/59

De accountant van de Stichting Pensioenfonds van de Nederlandse Bank heeft een balanspost voor 1 miljard euro te hoog gewaardeerd, stelt een stichting.

Om die reden heeft de deze stichting Adri Brink de accountant van EY maandag voor de tuchtrechter gedaagd. Hoewel het genoemde getal astronomisch hoog is, was de duur van de zitting het tegenovergestelde. Amper tien minuten later stond het hele gezelschap weer op de gang. De door de stichting opgetrommelde 'fraudebestrijder en activist' Pieter Lakeman kwam niet eens aan het woord. Hij had naar eigen zeggen een eigen kritisch onderzoek naar de jaarrekening willen presenteren. Maar na afloop van de zitting wilde hij daarover niets kwijt.

De stichting met diverse medestanders wil via deze tuchtzaak aan de orde brengen dat de pensioenuitkeringen stelselmatig veel te laag zijn. De stichting meent dat de accountant met dit jaarverslag 2019 niet heeft voldaan aan de wettelijke vereiste tot het presenteren van inzicht in de cijfers. Volgens artikel 2 lid 2 van het Besluit financieel toetsingskader pensioenfondsen 2006 wordt de contante waarde vastgesteld op basis van een door DNB gepubliceerde actuele rentetermijnstructuur. Dit botst volgens de stichting met onder meer artikel 362 uit het Burgerlijk Wetboek dat gaat over het inzichtsvereiste. De jaarrekening moet inzicht geven in het vermogen en het resultaat. Dat inzicht wordt met de gewraakte jaarrekening uit 2019 kennelijk niet verschaft omdat de balanspost Technische Voorziening een miljard euro te hoog is. “De pensioengerechtigden hebben veel meer betaald dan nodig is om hun aanspraken in de toekomst te kunnen behouden'', aldus de klager.

De vraag is alleen of deze kwestie thuis hoort bij de Accountantskamer, zo stelde advocaat Jan Garvelink namens de accountant. Zijn antwoord laat zich raden. “Accountants gebruiken de structuur voor technische voorzieningen zoals bepaald door DNB. Daar kun je voor of tegen zijn maar je kunt niet de accountant vragen hier voor of tegen te zijn. Ben je het daar niet mee eens, dan moet je naar DNB of naar de minister stappen.'' Aan alle vereisten voor de verslaglegging is volgens hem hier voldaan.

De uitspraak: Tuchtrechter zet streep door klacht over berekening pensioenfonds

Gerelateerde artikelen