Accountant 1,5 jaar doorgehaald

Een accountant had zijn werkzaamheden bij een kantoor dat zich niet aan de regels hield eerder moeten staken. Alleen door zijn betrokkenheid gaf de onderneming zich uit als accountantskantoor. De RA is voor 18 maanden doorgehaald.

Dat bepaalde de Accountantskamer. De NBA stapte naar de tuchtrechter om aan deze ‘schijnconstructie’ een einde te maken. Begin 2014 gaf de accountant aan dat hij zijn werkzaamheden voor dit kantoor zou staken. Dat was nodig want de toetsers constateerden dat het kantoor onder meer niet beschikte over een handboek waarin het kwaliteitsbeleid en de te volgen procedures zijn vastgelegd. “Ook op andere wijze heeft het kantoor geen kwaliteitssysteem vastgelegd waaruit volgt op welke wijze wordt gewaarborgd dat bij de uitvoering van de opdrachten de daarvoor geldende wet- en regelgeving wordt nageleefd”, aldus de Accountantskamer. Het kantoor had verder geen klokkenluidersregeling en had geen waarnemingsovereenkomst met een ander kantoor. Hij staakte zijn werkzaamheden uiteindelijk pas eind 2014.

Bij een nader onderzocht dossier bleek van alles mis te zijn. De RA meende echter dat hij geen betrokkenheid had bij dat dossier. Maar hij was bij het kantoor verbonden en dus ook verantwoordelijk voor de door het kantoor verrichte samenstellingsopdrachten, oordeelt de Accountantskamer. Dat hij volgens eigen zeggen geen betrokkenheid had bij de uitvoering van deze opdrachten, toont dat hij deze verantwoordelijkheid heeft miskend.

Gezien de ernst van de bij het kantoor geconstateerde tekortkomingen had hij veel eerder zijn verbondenheid aan die accountantspraktijk moeten beëindigen, meende de tuchtrechter.

• Zaaknr. 15/1401

[Door: Michiel Satink / Juridisch Persbureau Zwolle]

Lees ook:

Gerelateerde artikelen