AA werkt niet mee aan hertoetsing: jaar doorhaling

De Accountantskamer heeft een AA de maatregel van definitieve doorhaling voor de duur van een jaar opgelegd. De accountant werkte niet mee aan hertoetsing van zijn praktijk door tot drie maal toe kort voor het met hem afgesproken tijdstip de hertoetsing af te zeggen, zonder daarvoor een goede reden op te geven.

Ook wordt de AA aangerekend dat hij geen oriënterende vragenlijst indiende. Dit geldt ook met betrekking tot het niet indienen van de monitoringvragenlijsten 2015 en 2016, waarmee de AA gedurende langere tijd een toetsing heeft gefrustreerd.

De Accountantskamer neemt bovendien in aanmerking dat de accountant meermalen naar aanleiding van brieven en/of e-mails van de Raad voor Toezicht en/of klaagster (NBA) niets van zich heeft laten horen. Acht geslagen is voorts op de omstandigheid dat aan de AA eerder een tuchtrechtelijke maatregel is opgelegd vanwege het niet op orde hebben van het stelsel van kwaliteitsbeheersing in zijn kantoor.

De Accountantskamer komt tot de conclusie dat doorhaling voor de duur van één jaar gerechtvaardigd is. “Omdat er gezien de uitkomst van eerdere toetsingen geen reden is aan te nemen dat het stelsel van kwaliteitsbeheersing van de praktijk van betrokkene thans wel voldoet aan de daarvoor geldende eisen, loopt het maatschappelijk verkeer ernstig risico bij voortzetting van accountantswerkzaamheden door betrokkene. De Accountantskamer acht daarom zwaarwegende openbare belangen aanwezig om deze uitspraak uitvoerbaar bij voorraad te verklaren.”

• Zaaknr.16/1726

Gerelateerde artikelen