Zorgelijke min voor Duitse door leveringscrisis

De Duitse industrie kampt nog steeds met de problemen in de wereldwijde toeleveringsketen en een tekort aan chips. De industriële productie van de grootste economie van Europa daalde in september met 1,1 procent in vergelijking met een maand eerder.

Kenners hadden in doorsnee juist verwacht dat de productie van de Duitse industrie zou groeien. Dit is geen goed nieuws voor Nederland. Duitsland en Nederland zijn belangrijke handelspartners van elkaar. Nederland voert voor 88 miljard euro uit naar onze oosterburen.

"Het enige voordeel van deze sombere cijfers is dat het nauwelijks slechter kan", schrijft ING in een reactie. In augustus was al sprake van een flinke krimp met een gecorrigeerde 3,5 procent. Die daling was iets minder groot dan de voorlopige inschatting van het Duitse federale statistiekbureau van 4 procent. Op jaarbasis was sprake van een krimp van 1 procent, waar een maand eerder nog een toename van de industriële productie werd genoteerd.

Het lukte de belangrijke Duitse auto-industrie wel weer beter om onderdelen binnen te krijgen. De productie van die sector nam toe.

De orderportefeuilles van Duitse bedrijven zijn nog altijd goed gevuld. "Op een gegeven moment zal de achterstand moeten worden weggewerkt en moet de industriële activiteit weer toenemen", aldus ING.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen