Weer een miljardenovername in de Amerikaanse accountancy

Het beursgenoteerde CBiz neemt Marcum over voor 2,3 miljard dollar.

In de VS neemt CBiz, het enige beursgenoteerde accountantskantoor in het land een ander groot accountantskantoor over. Het gaat om Marcum, dat meer Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven controleert dan welk bedrijf dan ook buiten de Big Four. Met de deal zou 2,3 miljard dollar zijn gemoeid.

De deal betekent opnieuw een grote overname van de accountancy in de VS, waar al meerdere miljardendeals zijn gesloten. Onder andere van Grant Thornton en Baker Tilly zijn in de VS door private equity-bedrijven zijn overgenomen. Al eerder werd voorspeld dat de overnamegolven in de accountancy zouden doordringen tot de grote kantoren.

De accountantstakken van CBiz en Marcum zullen ineen worden geschoven. Na de overname zou de nieuwe  combinatie jaarlijks 2,8 miljard dollar omzetten. Het zou dan qua omvang het zevende kantoor in de VS worden.

De twee accountantskantoren zij niet actief in Nederland. Marcum heeft sinds acht jaar wel een vestiging in Ierland. Het bedrijf controleert de boeken van meer dan 400 Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven, goed voor een marktaandeel in de VS van zes procent. Veel van die beursfondsen zijn special purpose acquisition companies, beter bekend als spacs. De grote belangstelling voor spacs de laatste jaren heeft Marcum een goed belegde boterham opgeleverd, volgens de Financial Times. Vorig jaar zou het bedrijf 1,2 miljard dollar hebben omgezet.

Maar Marcum heeft ook problemen gehad met toezichthouders. Vorig jaar kreeg het accountantskantoor een boete van 13 miljoen dollar vanwege kwaliteitsgebreken bij de boekencontroles van de spacs.

Het beursgenoteerde accountantskantoor CBiz is snel gegroeid door overnames vannregionale accountantskantoren en andere professionele dienstverlenende bedrijven De aandelen zijn de afgelopen twee jaar verdubbeld in waarde.

Gerelateerde artikelen