Baker Tilly US voor een miljard naar private equity-bedrijven

De deal is de grootste in zijn soort tot nu toe binnen de accountancy .

Baker Tilly in de VS is voor ruim een miljard dollar verkocht aan Hellman & Friedman en Valeas Capital Partners. Deze twee private equity-partijen hebben samen een meerderheidsbelang genomen in het Amerikaanse accountants- en advieskantoor. De overname is de grootste deal is met private investeerders in de sector tot nu toe. 

Hellman & Friedman zou volgens de Financial Times iets meer dan de helft van de aandelen Baker Tilly in handen hebben gekregen voor een miljard dollar. Daarvan heeft het bedrijf 900 miljoen dollar eigen geld aangewend. De rol van de andere investeerder, Valeas Capital, is niet nader toegelicht. Deze partij werd pas vorig jaar opgericht, door voormalige medewerkers van Hellman & Friedman.

Door de deal krijgt Baker Tilly US een enorme hoeveelheid kapitaal waarmee het kantoor op overnamepad gaat in Amerika. De organisatie wil hiermee andere kantoren uit de subtop van de accountancy het nakijken geven, met name Grant Thornton, RSM en BDO.

De investering van de twee private equity-bedrijven illustreren de toegenomen belangstelling voor investeerders in de accountancy. Zowel in de VS als in Europa nemen investeerders accountantskantoren over. De deal met Baker Tilly in de VS laat zien dat private equity-bedrijven bereid zijn daar flink voor te betalen. 

“De sector heeft een geweldig trackrecord op het gebied van organische groei”, aldus Blake Kleinman, partner bij Hellman & Friedman. “Misschien waren er twee slechte jaren in een periode van dertig jaar, maar zelfs de slechte jaren waren nauwelijks minder.”

In de VS hoort Baker Tilly tot de top tien van de accountantskantoren. Het in Chicago gevestigde Baker Tilly US koerst af op een omzet van 1,8 miljard dollar voor het boekjaar 2023-204, dat eindigt in mei. 

De koopsom wordt gebruikt om de pensioenverplichtingen van voormalige partners en aandelen van de zeshonderd huidige partners op te kopen. Daarnaast wordt de balans van vers kapitaal voorzien en bouwt Baker Tilly een oorlogskas op om op overnamepad te gaan.

Volgens Kleinman kan de investering van Hellman & Friedman in Baker Tilly op termijn verdubbelen door overnames van het accountantskantoor te verdubbelen. 

Hellman & Friedman investeert al tientallen jaren in zakelijke dienstverleners zoals reclamebureaus, adviesbureaus en verzekeringsmakelaars. 

 

Gerelateerde artikelen