Grant Thornton US overgenomen door private equity-bedrijf

De deal volgt een maand nadat een investeerder Baker Tilly US overnam.

Private equity-bedrijf New Mountain Capital heeft de Amerikaanse tak van accountantskantoor Grant Thornton overgenomen. Onbekend is hoeveel geld er met de deal is gemoeid en wat de omvang van het belang van de investeerder in Grant Thornton. 

In de VS is Grant Thornton het zevende accountantskantoor, met een jaaromzet van 2,4 miljard dollar. Wereldwijd staat Grant Thornton qua omvang op plek zes en in Nederland op de tiende plaats. De Nederlandse tak is niet betrokken bij de deal.

Het is de tweede grote overname van een accountantskantoor door een private equity-bedrijf in korte tijd. Een maand geleden werd de Amerikaanse tak van Baker Tilly voor een miljard dollar overgenomen door de private equity-groep Hellman & Friedman. Baker Tilly is wereldwijd het zevende accountantskantoor.

De overname wordt gebruikt om de zeshonderd partners uit te kopen en overnames te realiseren. Insiders in de VS melden dat Grant Thornton nooit een grote overnemer is geweest, maar dat gaat nu mogelijk veranderen.

Voor Mountain Capital is het de tweede overname van een accountantskantoor in de VS. In 2022 werd Citrin Cooperman overgenomen. Dit bedrijf blijft onafhankelijk opereren van Grant Thornton.

Volgen het Amerikaanse platform Accounting Today legt de verkoop aan private equity-bedrijven de accountantskantoren geen windeieren. Drie Amerikaanse accountantskantoren die al eerder met een private equity-partij in zee gingen (EisnerAmper, Citrin Cooperman en Cherry Bekaert), voerden hun omzet vorig jaar op met 38 procent. Dat is meer dan twee keer zoveel als het gemiddelde groeipercentage van 18 procent in de top van de Amerikaanse accountancy.

 

Gerelateerde artikelen