Overnamegolf op komst bij accountantskantoren VS

Vier kantoren uit de top dertig onderhandelen al met investeerders.

Tien van de dertig grootste Amerikaanse accountantskantoren kunnen binnenkort in handen van private equity-bedrijven vallen. Zeker vier accountskantoren zouden gesprekken voeren met investeerders. Daarover bericht de Financial Times.

Daarmee volgen meer kantoren het voorbeeld van Grant Thornton en Baker Tilly, die in de VS door private equity-bedrijven zijn overgenomen. Volgens de FT hebben deze twee deals de accountantskantoren geïnspireerd. “Privaat kapitaal dringt het accountantsberoep binnen op een manier die we nooit voor mogelijk hadden gehouden”, zegt Allan Koltin, dealadviseur voor accountantskantoren. “Dit komt in de aderen van kantoren van elke omvang.”

Signalen van toenemende belangstelling

Al eerder waren er signalen dat private equitfirma’s steeds meer belangstelling krijgen voor accountantskantoren. Fou-Khan Tsang, bestuursvoorzitter van Alfa accountants en adviseurs, voorspelde in maart dat meer kantoren benaderd gaan worden door investeerders.

(tekst loopt door onder het blok)

Deze vier kantoren in de VS onderhandelen over een overname

De grote kantoren die zaken willen doen met private equitybedrijven zijn in Nederland onbekend. Het gaat Aprio )omzet 420 miljoen dollar), een accountantskantoor uit de top dertig. Dat zou de meerderheid van de aandelen willen verkopen aan de private-equityfirma Charlesbank Capital. Twee andere accountantskantoren– PKF O’Connor Davies (380 miljoen dollar omzet) en Carr, Riggs & Ingram (455 miljoen dollar omzet) – zouden al banken hebben ingeschakeld voor het begeleiden van de verkoop. Armanin, het vierde accountantskantoor waarvan bekend is dat het zichzelf wil verkopen, onderhandelt met een onbekende partij over de verkoop van een minderheidsbelang. Dit kantoor geniet enige bekendheid als controlerend accountant van de inmiddels failliete cryptobeurs FTX.

“Partners van accountantskantoren worden zich bewust van het feit dat er een voordeel te behalen is door gebruik te maken van de kapitaalmarkten”, zegt Alan Whitman in de FT, voormalig CEO van Baker Tilly. “De kapitaalbehoeften van de accountantskantoren zijn de afgelopen jaren exponentieel toegenomen, in termen van personeelskosten en investeringen in offshoring en technologie.”

Toezichthouders zijn minder blij met de toenemende verkoopbereidheid bij accountantskantoren. Ze vrezen dat ‘toon aan de top’ van accountantskantoren kan veranderen en de kwaliteit van controlewerk wordt aangetast. De Amerikaanse toezichthouder SEC (Securities and Exchange Commission) roept accountantskantoren op om de zorgen weg te nemen.

“Met een omzet van 2,4 miljard in het fiscale jaar tot juli 2023 laat Grant Thornton zien dat zelfs de grootste accountancyfirma’s buiten de Big Four aantrekkelijk zijn voor investeringen door private equity-partijen”, zei Fou-Khan Tsang, bestuursvoorzitter van Alfa accountants en adviseurs, afgelopen voorjaar. “Deze ontwikkeling in de VS is een signaal dat de invloed van private equity in de accountancysector zal toenemen, ook bij grote kantoren in Nederland en Europa. De transitie naar meer betrokkenheid van private equity wijst op een fundamentele verandering in financierings- en groeistrategieën binnen de accountantssector.”
Gerelateerde artikelen