Toezichthouder VS stelt nieuwe eisen aan kwaliteit accountants

Grote kantoren moeten externe toezichthouders aanstellen voor kwaliteitsbewaking.

De Amerikaanse toezichthouder op de accountancy PCAOB (Public Company Accounting Oversight Board) haalt de teugels strakker aan wat betreft kwaliteitscontrole. De toezichthouder heeft hiervoor  nieuwe standaard aangenomen.

  • De Amerikaanse toezichthouder PCAOB eist strengere kwaliteitscontrole door accountants
  • Daarvoor is een nieuwe standaard uitgevaardigd in de VS
  • Kantoren met veel Amerikaanse klanten moeten een externe kwaliteitsbewaker aanstellen
  • De standaard is ook van toepassing op Nederlandse kantoren die voor VS-bedrijven werken

Alle bij PCAOB geregistreerde accountantskantoren moeten hun specifieke risico’s identificeren. Daarnaast moeten ze een kwaliteitscontrolesysteem ontwerpen dat beleid en procedures omvat om zich tegen deze risico’s te beschermen. Deze standaard is ook van toepassing op accountantskantoren die betrokken zijn bij controles van bedrijven die vallen onder het toezicht van de PCAOB.

Volgens PCAOB-voorzitter Erica Williams zijn de kwaliteitscontrolesystemen belangrijk om investeerders beter te beschermen. Vn accountants die de boeken van beursgenoteerde bedrijven controleren wordt verwacht dat ze hun kwaliteitscontrolesysteem zodanig toepassen dat die tot een continue verbetering leidt.

De accountantskantoren moeten hun kwaliteitssystemen jaarlijks laten evalueren door de PCAOB. Accountants die jaarlijks meer dan honderd bedrijven controleren, moeten een externe toezichthouder aanstellen voor hun kwaliteitssysteem.

Internationale druk op accountants om meer fraude op te sporen

Gerelateerde artikelen