Vooruitzichten Nederlandse economie alsmaar beter

De Nederlandse economie groeit dit jaar nog harder dan de Europese Commissie de afgelopen maanden voorspelde. De commissie rekent op een groei van 4 procent dit jaar, vooral dankzij de sterke opleving dit voorjaar toen de economie van het slot ging. 

In juli ging ze nog uit van 3,3 procent en in februari zelfs maar 1,8 procent. Het cijfer is minder dan het verwachte gemiddelde van 5 procent in de eurozone en hele EU, maar Nederland is ook minder hard door de coronacrisis getroffen dan veel andere landen.

Maar, waarschuwt de commissie in haar jaarlijkse herfstprognose, verdere Covid-19-uitbraken en maatregelen daartegen blijven onzekere factoren voor de economische vooruitzichten. 

De commissie voorspelt een inflatie dit jaar voor de eurolanden van gemiddeld 2,4 procent, teruglopend naar 2,2 procent in 2022. Voor Nederland verwacht de commissie een stijging van 1,1 procent vorig jaar naar 2,1 dit jaar en 2,2 procent volgend jaar. Een inflatie van 2 procent wort als economisch ideaal gezien.

Nederland doet het beter dan menig EU-land als het om begrotingstekort en staatsschuld gaat. Vooral de schulden zijn overal opgelopen doordat de nationale regeringen, met toestemming van de commissie, met miljarden hun bedrijven steunden om faillissementen en ontslagen te voorkomen. 

De schuld bedraagt inmiddels tot gemiddeld 99 procent van het bruto nationaal product (bnp) in de negentien eurolanden, terwijl dat volgens de normale begrotingsregels eigenlijk niet meer dan 60 procent zou mogen zijn. Die regels zijn wel opgeschort tot 2023. Nederland zit hier nog steeds onder met 57,5 procent dit jaar.

(ANP)

Gerelateerde artikelen