Recordboete van 130 miljoen in aantocht voor PwC China

De boete is vier keer zo hoog als de vorige recordboete voor Deloitte China.

PwC staat in China een boete te wachten van minstens 1 miljard yuan, bijna 130 miljoen euro. Dat is bijna vier keer zo hoog dan de vorige recordboete van 212 miljoen yuan die Deloitte vorig jaar van het Chinese ministerie van Financiën kreeg opgelegd.

PwC zat al een poosje in de rats over de mogelijke straf. De boete is voor de rol die PwC speelde bij de omvangrijke boekhoudfraude bij projectontwikkelaar Evergrande, dat bezweken is onder een schuld van meer dan 300 miljard dollar. De fraude zou zich volgens de Chinese beursautoriteiten in de jaren 2019 en 2020 hebben afgespeeld, vlak voordat Evergrande in grote financiële problemen kwam. Het Chinese vastgoedconcern zou geknoeid hebben met omzetcijfers. PwC zou bij de controle van de boeken tekort zijn geschoten.

Behalve de recordboete moet PwC ook vrezen voor plannen van de curator van Evergrande om de schade van het faillissement te verhalen op PwC.

De sancties komen op een moment dat president Xi Jinping het toezicht op de financiële instellingen in China wil verscherpen. Afgelopen maandag hield Xi een toespraak waarin hij lokale overheden opdracht gaf ervoor te zorgen dat financieel toezicht meer “tanden” krijgt. (ANP)

Gerelateerde artikelen