PwC China beeft bij vooruitzicht van hoge boetes

De accountant krijgt de schuld van de ondergang van miljardenbedrijf Evergrande.

PwC zet zich in China schrap voor strafmaatregelen van toezichthouders. Er dreigen hoge boetes en klanten staan op het punt om het kantoor de rug toe te keren. Dit is het gevolg van de rol die PwC speelde bij Evergrande, de grootste projectontwikkelaar van het land die begin dit jaar definitief failliet werd verklaard, na te zijn bezweken onder een schuld van meer dan 300 miljard dollar.

  • PwC China wordt medeverantwoordelijk gehouden voor de ondergang van Evergrande
  • Ondanks geknoei met de boeken keurde de accountant van PwC die jarenlang goed
  • De hoogste straf tot nu toe was voor Deloitte: 31 miljoen dollar en 3 maanden beroepsverbod
  • Klanten in China beginnen het kantoor de rug toe te keren

PwC was jarenlang de controlerend accountant van Evergrande en moet nu vrezen medeverantwoordelijk te worden gehouden voor alle financiële onheil bij het vastgoedbedrijf. Chinese toezichthouders oordeelden in maar dat Evergrande zijn inkomsten op het Chinese vasteland met bijna 80 miljard dollar had opgeblazen in de jaren voordat het bedrijf in financiële moeilijkheden kwam.

Ondanks het geknoei met de boeken keurde PwC de jaarrekeningen van Evergrande goed. In 2021 werd bekend dat Evergrande de enorme schuld niet meer kon aflossen. Er zijn ook al signalen dat gedupeerden de schade van het faillissement willen verhalen op PwC.

Lees ook:

PwC China vrezende hoogste boetes die ooit aan een Big Four-accountantskantoor in China zijn opgelegd. Tot nu toe is het Deloitte dat in China de hoogste straf kreeg: 31 miljoen dollar en een beroepsverbod van drie maanden. Verschillende grote bedrijven hebben al aangekondigd om hun relatie met PwC te herzien. PwC bedient als accountant diverse staatsbedrijven en beursgenoteerde bedrijven. Het in Shanghai genoteerde Eastroc Beverage heeft de herbenoeming van PwC als accountant vooruitgeschoven. [Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Goed adviseren betekent uw cliënten informeren over relevante informatie en evenementen. Attendeer de CFO’s uit uw netwerk daarom op CFO Day, hét jaarlijkse event voor CFO’s op 30 mei in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk.

Die jaar geleden zag de toekomst voor PwC China er nog heel anders uit. Het bedrijf investeerde 1,25 miljard in de organisatie om te verdubbelen. PwC China heeft een omzet van omgerekend 1,1 miljard dollar. Er werken 20.000 mensen en er zijn achthonderd partners.

Gerelateerde artikelen