Nieuw Chinees onderzoek naar rol PwC bij ondergang Evergrande

‘Anonieme brief’ van PwC-partners onthult fouten bij het controlewerk van PwC.

De financiële toezichthouder op de accountancy van Hong Kong opent nieuw onderzoek naar PwC. Dit naar beschuldigingen dat de accountant in de fout is gegaan bij de boekencontrole van het failliete vastgoedbedrijf Evergrande.

Aanleiding voor het onderzoek door de Accounting and Financial Reporting Council is een open brief, ondertekend door “een groep PwC-partners”, die circuleert in Chinese media. Die zou gaan oer “aanzienlijke zorgen over mogelijke vermeende tekortkomingen” in het kwaliteitsmanagement van PwC en de kwaliteit van het controlewerk voor Evergrande. PwC heeft tien jaar lang de boeken van Evergrande gecontroleerd.

Evergrande is een Chinese miljardenreus die bezweek onder een schuld van meer dan 300 miljard dollar. Het bedrijf staat model voor de zorgwekkende staat van de Chinese economie, die sterk leunt op vastgoedontwikkelaars

De Financial Times, die schrijft over de klacht tegen PwC, heeft de herkomst van de open brief niet onafhankelijk kunnen vaststellen. De brief is opgesteld in het Chinees.

PwC, dat ruim tien jaar lang de boeken van Evergrande controleerde, hekelde dinsdag de anonieme open brief, waarin de Chinese leiding werd beschuldigd van misstappen bij het controleren van Evergrande, maar zei dat het de zaak “volledig zou onderzoeken”.

PwC is verontwaardigd over de publicatie van de brief, die volgens de accountantsorganisatie vals is. “Wij zijn van mening dat de brief onjuiste verklaringen en valse beschuldigingen bevat met betrekking tot PwC en bepaalde van onze partners”, aldus de officiële reactie. ‘De onjuiste verklaringen en valse beschuldigingen kunnen de reputatie van PwC aantasten en onze wettelijke rechten schenden.”

Evergrande en PwC worden sinds 2021 onderzocht door de toezichthouder van Hong Kong over de boeken van 2020  en de accountantscontrole. De curator van Evergrande zei al eerder de schade van het faillissement te willen verhalen op PwC.

Gerelateerde artikelen