PwC weg als accountant van vastgoedreus Evergrande

Veroorzaker Chinese vastgoedcrisis houdt informatie achter.

PwC is opgestapt als controlerend accountant van Evergrande, het wankele vastgoedconcern dat aan de basis stond van een financiële crisis in China. Het bedrijf heeft 300 miljard dollar aan schuld en heeft herhaaldelijk deadlines gemist om een herstructureringsplan in te dienen na een faillissement eind 2021.

Evergrande heeft het afhaken van PwC bevestigd. Volgens het Chinese bedrijf zou verschil van mening over financiële rapportages ten grondslag liggen aan de breuk. Onder andere de planning en de reikwijdte van de controles waren voor PwC breekpunten. 

PwC zou met name vinden dat de vastgoedontwikkelaar niet genoeg informatie verstrekte over een onderzoek naar een aanbetaling van een dochterbedrijf. Zowel Evergrande als PwC wordt sinds 2021 onderzocht door de Accounting and Financial Reporting Council, de waakhond van Hongkong. 

Het afhaken van PwC voedt de twijfel over het lot van Evergrande. Het bedrijf is om tafel gaan zitten met schuldeisers, waaronder internationale investeerders die ongeveer twintig miljard in het bedrijf hebben gestoken. Zij zouden gefrustreerd zijn door de gebrekkige voortgang van de herstructurering, schrijft de Financial Times.

"Het is geen verrassing dat accountants stoppen met probleembedrijven", zegt Zhan Kai van het Chinese advocatenkantoor Yuanda in de Financial Times. “Het laat zien dat het accountantskantoor niet langer kan samenwerken met het bedrijf, wat vaak wijst op een problematische openbaarmaking van informatie wanneer bedrijven in gebreke blijven.”

Prism Hong Kong and Shanghai Limited uit Hong Kong zou de nieuwe accountant van Evergande zijn.

 

Gerelateerde artikelen