Curator wil miljardenschade failliet Evergrande verhalen op PwC

Het Chinese vastgoedbedrijf heeft een schuldenberg van ruim 300 miljard.

De curatoren van Evergrande bereiden zich voor op een mogelijke rechtszaak tegen PwC. De klacht luidt dat PwC nalatig is geweest als controlerend accountant van de failliete vastgoedreus.

Er is nog geen officiële aanklacht ingediend tegen de Chinese landenfirma van PwC, dat tien jaar lang de boeken van Evergrande controleerde. Het bedrijf bezweek onder een schuld van omgerend meer dan 300 miljard dollar. De houdstermaatschappij van Evergrande, gevestigd in Hong Kong, is in 2021 failliet verklaard. Een rechtbank in Hong Kong heeft vorige maand gelast dat het bedrijf moet worden opgeknipt om in delen te worden verkocht, een besluit dat er al ruim een jaar aan zat te komen.

Eddie Middleton en Tiffany Wong van Alvarez & Marsal zijn aangesteld als curatoren. Diverse media stellen dat zij overwegen om PwC aansprakelijk te stellen. Ze moeten dan aantonen dat PwC als accountant misstappen heeft gemaakt die schuldeisers hebben gedupeerd. 

Begin vorig jaar is PwC opgestapt als controlerend accountant van Evergrande. De accountant heeft verklaard dat het niet in staat is om voldoende informatie te vergaren om de controle uit te voeren over de boeken van 2021. Sinds 2021 doet de Accounting and Financial Reporting Council van Hong Kong onderzoek naar het controlewerk door PwC van de jaarrekening 2020 van Evergrande.

Of er werkelijk een claim tegen PwC zal worden ingediend staat nog allerminst vast. De curatoren moeten eerst bewijs tegen de accountant verzamelen. Mocht er werkelijk een zaak tegen PwC van start gaan, dan kan dat nog jaren duren. Er wordt gesuggereerd dat er al wel een rechtzaak pro forma wordt aangespannen, om te voorkomen dat de zaak tegen verjaart. 

Evergrande stond jarenlang model voor de economische groei van China. Het bedrijf is betrokken geweest bij dertienhonderd bouwprojecten in 280 Chinese steden. Maar met een van de grootste schuldenbergen ter wereld staat Evergrande tegenwoordig model voor de economisch instorting van China.

PwC controleert in China ook de boeken van andere vastgoedreuzen die zuchten onder de schulden, zoals Country Garden, Sunac, R&F Properties en Shimao. In 2022 stapte PwC op als accountant van Sunac, Shimao en R&F.

 

Gerelateerde artikelen