PwC gaat verdubbelen in China

Accountantskantoor pompt 1,25 miljard dollar in Chinese vestiging.

De komende vijf jaar breidt PwC in China uit met twintigduizend banen. Het kantoor pompt voor 1,25 miljard dollar in haar aanwezigheid in China. 

Met de uitbreidingsplannen Het Big Four-accountantskantoor gaat hiermee het personeelsbestand in China verdubbelen. PwC China wordt daarmee bijna twee keer zo groot als PwC in Engeland, zo schrijft de Financial Times. Momenteel telt PwC 28 kantoren in China, inclusief Hong Kong en Macau.

Het plan komt op een moment dat Amerikaanse autoriteiten overhoopliggen met Chinese beursfondsen. Amerika dreigt Chinese bedrijven van de beurzen in New York te halen omdat accountants weigeren inzage te geven in boekencontroles van de beursfondsen in kwestie. 

De Big Four accountantskantoren hebben de boeken gecontroleerd van 141 Chinese bedrijven d die in de VS een beursnotering hebben. De totale marktwaarde van deze bedrijven bedraagt 1,7 biljoen volgens de Amerikaanse beurswaakhond SEC.

In China ligt PwC onder het vergrootglas omdat het kantoor de boeken controleerde van Evergrande, de vastgoedontwikkelaar die worstelt met een onaflosbare miljardenschuld. Jarenlang gaf PwC groen licht voor de jaarrekening van Evergrande. 

Van de big four is PwC is het meest afhankelijk van inkomsten het Verre Oosten. De regio is goed voor 8,9 miljard dollar aan omzet, bijna 20 procent van de wereldwijde omzet van PwC. 

 

Gerelateerde artikelen