PwC UK wacht miljoenenboete

De Britse toezichthouder Financial Reporting Council (FRC) is van mening dat PwC een boete van £6 miljoen moet betalen vanwege een ondeugdelijke accountantscontrole in 2009 van de inmiddels failliete firma Connaught, die zich bezighield met het onderhoud van sociale huisvesting.

De financiële waakhond wil verder dat voormalig PwC-partner Stephen Harrison, destijds verantwoordelijk voor de audit, een boete krijgt van £200.000. Dit melden Britse media vandaag. Donderdag vond er een ‘public hearing’ plaats over de fouten die in 2009 gemaakt zijn door PwC bij de accountantscontrole van Connaught en de recordboete die de FRC daarom opgelegd wil zien.

PwC gaf toe onvoldoende sceptisch geweest te zijn bij de audit, maar stelde tevens misleid te zijn door het management van Connaught. De advocaat van PwC bepleitte dan ook een lagere straf: een boete van maximaal £2,5 miljoen voor PwC en eentje van £50.000 voor Harrison.  De tuchtrechters moeten nog overeenstemming bereiken over de hoogte van de straf.

Het voormalige FTSE 250 bedrijf Connaught viel in 2010 om. Schuldeisers zaten met een miljoenenverlies en honderden medewerkers verloren hun baan.

Gerelateerde artikelen