Opnieuw voorzichtige belofte voor daling van de rente

De verlaging blijft echter wel langere tijd beperkt.

De Europese Centrale Bank (ECB) moet reageren op de minder hard stijgende consumentenprijzen, zei ECB-bestuurslid Mario Centeno tijdens een conferentie. "De inflatie daalt heel snel, eigenlijk sneller dan die steeg. Het monetaire beleid zou daarop moeten reageren."

Door een recordreeks van renteverhogingen door de ECB is de inflatie veel minder hoog dan tijdens de piek in 2022. Mogelijk gaat de rente dit jaar weer naar beneden, maar de centrale bank is voorzichtig met aangeven wanneer dit precies kan. De beleidsbepalers van de ECB willen eerst meer bewijs zien dat de inflatie naar het doel van 2 procent gaat.

Centeno zegt niet wanneer de rente volgens hem omlaag kan. "We zorgen ervoor dat de rente omlaag gaat als dat moet", zegt Centeno, die ook het hoofd van de Portugese centrale bank is. De verlaging blijft volgens hem wel langere tijd beperkt "om ervoor te zorgen dat de inflatie niet terugkomt".

Het Europese statistiekbureau Eurostat meldde eerder deze week dat de inflatie in januari licht is afgenomen tot 2,8 procent vergeleken met januari 2023. De consumentenprijzen daalden van maand op maand met 0,4 procent.

Verder uitte Centeno zijn zorgen over de economie in de eurozone. "We kunnen geen economie hebben die niet groeit." Na vijf kwartalen van amper groei kan dit kwartaal de zesde worden, vreest hij. "Dat is anderhalf jaar van stagnerende economie."

Er zijn volgens hem wel manieren om de economie in het eurogebied weer te laten groeien. "Een daarvan moet komen van monetair beleid. De verwachting dat de rente op een gegeven moment wordt verlaagd, moet worden waargemaakt."

Andere ECB-bestuurders kwamen onlangs ook met voorzichtige verwachtingen voor een renteverlaging. Het enige stukje dat nog ontbreekt in de rentepuzzel van de ECB, is dat de loongroei zich aanpast aan de inflatie, zei Klaas Knot, tevens president van De Nederlandsche Bank (DNB). "Zodra dat stukje op zijn plaats valt, kunnen we de rente wat verlagen."

Het Litouwse bestuurslid Gediminas Šimkus liet weten open te staan voor een mogelijke renteverlaging in april. "Des te verder we het jaar 2024 ingaan, des te groter de kans op een verlaging wordt." Daarbij meldde hij dat hij minder optimistisch was dan de markten, maar dat hij wel kijkt naar de cijfers die in de tussentijd binnenkomen.

 

Gerelateerde artikelen