Klaas Knot: De rente gaat pas dalen als de loongroei vertraagt

Wellicht is er in april voor het eerst ruimte om de rente iets te verlagen.

Het enige stukje dat nog ontbreekt in de rentepuzzel van de Europese Centrale Bank (ECB), is dat de loongroei zich aanpast aan de inflatie. Dat zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) in het televisieprogramma Buitenhof. "Zodra dat stukje op zijn plaats valt, kunnen we de rente wat verlagen." Knot is tevens een van de beleidsbepalers is bij de ECB

Knot geeft daarmee ander signaal dan bestuurslid Gediminas Šimkus  van de ECB, die openstaat voor een eventuele renteverlaging in april. Hij zegt dat hij minder optimistisch is dan de markten over een eventuele renteverlaging in het voorjaar, maar dat hij wel kijkt naar de cijfers die in de tussentijd binnenkomen.

Vooralsnog is dat echter nog niet het geval dat de loongroei al ver genoeg is gezakt, constateert Knot. Hij geeft de voorkeur aan een loongroei van 2,5 procent bij een inflatie van 2 procent. Maar de laatste loongroei in Europa kwam volgens hem uit op 5 procent en voor Nederland zelfs op 7 procent.

Voor de komende jaren verwacht Knot dat die groei nog hoger zal zijn dan de inflatie. Daarmee herstelt de koopkracht van Nederlandse huishoudens, wat volgens hem wel in lijn kan zijn met een terugkeer naar de ECB-doelstelling van 2 procent inflatie. Zo bieden de winstmarges van bedrijven "nog wel enige ruimte om hogere lonen te kunnen betalen", stelde de centralebankpresident. "Maar het is wel een dun pad", plaatste hij daar als kanttekening bij. Want als bedrijven die loonsverhogingen niet kunnen opbrengen, zullen zij hun prijzen weer omhooggooien.

De ECB-beleidsbepaler liet zich eerder deze maand op het World Economic Forum ook al uit over lonen in relatie tot het rentebeleid van de ECB. Vorig jaar waarschuwde hij nog voor een dreigende loon-prijsspiraal. Dat betekent dat mensen door een hoger salaris meer kunnen uitgeven, wat de prijzen in bijvoorbeeld de supermarkt verder opdrijft. Met een hogere inflatie tot gevolg.

 

 

Gerelateerde artikelen