Onkunde remt doorbraak AI bij financieel professionals

De meeste weten er weinig van en ze vertrouwen AI ook niet.

Financieel professionals in Nederland zien kunstmatige intelligentie (AI) nog niet zo zitten. Twee derde ziet weliswaar voordelen in het gebruik van AI-tools, maar een derde ziet er niets in. Ook is slechts een derde van mening dat AI kan helpen bij het automatiseren van financiële processen. Een kwart gelooft dat AI kan helpen bij het verkrijgen van betere inzichten in de financiële processen waar zij dagelijks mee te maken hebben.

  • AI nog onbekend terrein voor accountant
  • Onkunde en wantrouwen remmen AI-adoptie
  • Belangstelling voor efficiëntieverbetering met AI groeit

Dit komt naar voren uit onderzoek dat IT-dienstverlener Visma heeft uitgevoerd onder honderden respondenten in Nederland. Visma vermoedt dat onkunde de oorzaak is van het matige geloof in AI onder de financials. 

Zo vindt slechts een vijfde dat er in de organisatie genoeg kennis is over de mogelijkheden van AI. Nog geen tien procent van de financieel professionals heeft veel kennis van het onderwerp. Een ruime meerderheid heeft er een beetje kaas van gegeten en bijna vier op de tien weet er weinig van. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel). 

 

Daarnaast is het wantrouwen tegen AI groot. Twee derde van de financieel professionals heeft er geen vertrouwen in. Bijna zes op de tien durven financiële processen niet volledig toe te vertrouwen aan AI.

12% van respondenten gebruikt daadwerkelijk Ai

Het onderzoek komt overeen met eerder Amerikaans onderzoek van Protiviti in samenwerking met The Institute of Internal Auditors. Dat constateerde dat AI een groeiend risico vormt voor auditors. Slechts twaalf proent van de respondenten gaf aan dat hun organisaties daadwerkelijk AI en ML hebben geïntegreerd binnen hun auditfuncties. 

Lees ook: 

Voordelen niet zichtbaar

Uit het Visma-onderzoek komt naar voren dat financieel professionels niet zo goed zien waar de voordelen van AI zitten. Als ze al voordeel zien in AI-systemen, dan is het dat die repeterend werk kunnen overnemen. Ook een betere efficiëntie en nauwkeurigheid worden geroemd, zij het dat slechts twintig procent van de respondenten hiervan overtuigd is. Driekwart van de respondenten is echter tevreden over de efficiëntie van hun financiële processen.

Administratie, financiële rapportage en transactieautorisatie

Toch kiert er wel belangstelling door in de visie van de respondenten. Drie kwart geeft toe dat betere efficiëntie wel onderwerp van gesprek is in de organisatie. Boekhouding/financiële administratie (28%), financiële rapportage (22%) en het goedkeuren en autoriseren van financiële transacties (19%) worden het vaakst genoemd.

Lees hier hoe Deloitte AI inzet voor controlewerk

Gerelateerde artikelen