Gera Hamer (Deloitte): ‘AI bij controlewerk is nog maar het begin’

‘Ondanks de inzet van AI zullen er steeds meer accountants nodig zijn’

AI in de accountancy neemt vooral het saaie werk over van de mens, zoals het toetsen of jaarrekeningen voldoen aan de regelgeving. De technologie kan dat veel beter dan de mens, die onderhevig is aan verveling en vermoeidheid. Maar ondanks deze overname van werk zal de vraag naar accountants alleen maar groter worden.

Dat zei Gera Hamers, managing partner Audit & Assuarance bij Deloitte, vanmorgen op Radio 1. Ze reageert op berichtgeving in het FD over controlewerk dat bij Deloitte door AI gebeurt. “We zijn in staat om jaarrekeningen te uploaden in het AI-systeem en de vraag te stellen of deze voldoet aan de eisen die de wet eraan stelt. Dan komt eruit waar aanpassingen nodig zijn en waar je verder moet kijken.”

Combinatie van systeem en mens

“Het systeem gaat de tekst door, het beschikt over de relevante wettelijke kaders doet de analyse, het standaardwerk dat onder een conrtrole ligt. De accountant moet daar met zijn ervaring verder induiken voor een oordeelvorming.” 

“Deze aanpak is een combinatie van systeem en mens. Het staat of valt met de vraag die de mens stelt aan het systeem. De prompt, zoals we die noemen, moet aan een aantal voorwaarden voldoen om de goede uitkomsten te krijgen. Het staat of valt ook met de informatie waarmee het AI-systeem is verrijkt. Als we dat doen op de goede manier, dan komt er hele secure informatie uit.”

Consistenter een hoge kwaliteit

Hamer denkt dat het AI-systeem dit soort werk beter kan uitvoeren dan de mens. “Want die worden moe en maken fouten. Het zou heel goed kunnen dat we met deze technologie nog consistenter de hoge kwaliteit krijgen.”

Hamer durft niet te zeggen hoeveel menskracht er in uren wordt bespaard met de toepassing van AI. “Het vak ontwikkelt sowieso. Er komt bijvoorbeeld nieuwe regelgeving op het gebied van duurzaamheid. Als je kijkt naar het totaal aan accountants dat nodig is, neemt dat alleen maar toe.”

Impact op de aantrekkelijkheid van het werk

Hamer stelt dat vooral het saaie werk ten prooi valt van AI. “Dat maakt ons werk veel aantrekkelijker, omdat met name het standaardmatig werk kan worden vervangen. Het werk richt zich steeds meer op dingen die ertoe doen, die complex zijn en waar oordeelsvorming en communicatie met de klant nodig zijn. Daardoor heeft AI enorme impact op de aantrekkelijkheid van het werk.” 

Hamer voorspelt op Radio 1 dat er nog veel meer toepassingen van AI zullen worden gebruikt in de accountancy. “We staan aan het begin van de AI, er kan nog veel komen. We blijven continu innoveren en experimenteren.”

Lees ook: De voordelen van AI in de accountancy op een krappe arbeidsmarkt

 

Gerelateerde artikelen