FD meldt accountantscontrole door AI bij Deloitte

De andere Big Four zijn minder stellig over de inzet van AI in de accountancy.

Accountants- en advieskantoor Deloitte zal de accountants in Nederland tegen het einde van dit jaar uitrusten met zelflerende kunstmatige intelligentie (AI) genaamd Headstart. Deze digitale hulp zal vrijwel alle wettelijke controles gaan ondersteunen. aldus Deloitte in het FD (Accountants Deloitte doen volgend jaar alle controles met Ai') 

  • Deloitte introduceert AI Headstart voor wettelijke controles.
  • AI-experimenten bij KPMG, PwC en EY minder definitief.
  • Deloitte meldt toename van AI-gebruik door 4000 accountants.

Gera Hamer, hoofd van de accountantstak van Deloitte Nederland, benadrukt in het artikel de voordelen van deze ontwikkeling op basis van ervaringen met actuele controles van jaarrekeningen. Hoewel AI nog steeds een hulpmiddel is en geen vervanging voor menselijke expertise, kan het bijvoorbeeld verantwoordingen toetsen op boekhoudregels –en aangeven wat ontbreekt. Deloitte heeft waarborgen ingebouwd voor verantwoord AI-gebruik, met nadruk op privacy, informatiebeveiliging en kwaliteit.

Deloitte en KPMG, PwC en EY

Andere grote accountantskantoren zoals KPMG, PwC en EY experimenteren ook met AI, zo staat op de website te lezen. Maar deze kantoren zijn minder stellig over toekomstige inzet. 

Aantrekkelijker, uitdagender en efficienter 

Headstart, het generatieve AI-model dat Deloitte inzet, is recentelijk beschikbaar gesteld aan alle medewerkers van het Nederlandse kantoor. Hamer meldt een sterke toename in het aantal accountants dat het gebruikt en schat dat 80% er minstens een keer mee heeft geëxperimenteerd. Ze benadrukt dat het gebruik van AI het werk aantrekkelijker en uitdagender maakt, terwijl het ook aanzienlijke tijdsbesparingen oplevert.

Als toonaangevende bron voor accountantnieuws, strategieën en inzichten in finance en accountancy, helpt accountantweek.nl accountants, controllers en hoger financieel management om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de heldere, korte en makkelijk leesbare nieuwsbrief van Accountantweek voor een overzicht van al het relevante nieuws, alle unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en belangrijkste meningen of volg ons op Linkedin.

4000 accountants werken met Ai

Deloitte geeft in de publicatie aan er naar te streven dat tegen het jaarrekeningenseizoen van 2025 alle accountants het AI-programma Headstart gebruiken. Momenteel werkt de helft van de achtduizend werknemers van Deloitte Nederland met Headstart, inclusief accountants, consultants en fiscalisten. Internationaal gebruiken veel Deloitte-medewerkers PairD, een vergelijkbaar AI-programma, dat later dit jaar geïntegreerd zal worden onder leiding van Twan van Gool, een Nederlandse Deloitte-veteraan die onlangs wereldwijd verantwoordelijk is geworden voor robot proces automation (rpa).

Menselijke expertise

De opmars van zelflerende AI roept de vraag op of dit het huidige tekort aan controlerende accountants kan oplossen. Hamer gelooft dat AI het werk aantrekkelijker kan maken, maar benadrukt dat menselijke expertise nog steeds cruciaal is in accountancycontroles. Ze voorziet een toekomst waarin AI mogelijk een bredere rol speelt bij het beoordelen van bedrijfscontinuïteit, maar benadrukt dat de accountant de eindverantwoordelijkheid behoudt.

Hoewel het gebruik van AI mogelijk de efficiëntie verhoogt, betekent dit niet per se lagere kosten voor klanten, aldus Hamer. De verhouding tussen uren en middelen kan veranderen, maar accountants zullen meer tijd hebben voor complexere zaken. Marc Verdonk, chief technology officer bij Deloitte, benadrukt aan het FD dat het essentieel is dat alle medewerkers leren hoe ze het programma op de juiste manier kunnen gebruiken om een ​​positief effect te bewerkstelligen. 

Gerelateerde artikelen