Omzet bedrijfsautobranche verder toegenomen in eerste kwartaal

De bedrijfsautobranche is het jaar met een forse omzetstijging begonnen. In het eerste kwartaal van 2016 werd ruim 16 procent meer omgezet dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek in de kwartaalmonitor auto- en motorbranche.

De omzet van de bedrijfsautobranche neemt al langer toe. Voor het vijfde achtereenvolgende kwartaal stijgt de omzet met meer dan 10 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De omzet van de bedrijfsautobranche ligt hiermee op het hoogste niveau na 2008. Eerder meldde CBS al dat Nederlandse bedrijven in het eerste kwartaal fors meer hebben geïnvesteerd in bedrijfsvoertuigen. Het gaat hier om bedrijfsvoertuigen zoals vrachtwagens, bussen en bestelauto’s, niet om personenauto’s. Ondanks eerder uitgesproken negatieve omzetverwachtingen van ondernemers voor het eerste kwartaal, komt de omzet voor de gehele auto- en motorbranche ruim 7 procent hoger uit dan een jaar eerder.
 
Aanzienlijk meer nieuwe bedrijfswagens verkocht

De omzetstijging in de bedrijfsautobranche komt voornamelijk doordat er aanzienlijk meer nieuwe bedrijfswagens zijn verkocht dan in het eerste kwartaal van 2015. In totaal werden er 26 440 nieuwe bedrijfsvoertuigen verkocht, bijna 26 procent meer dan een jaar eerder. Sinds het tweede kwartaal van 2008 zijn er niet zoveel nieuwe bedrijfswagens verkocht in een kwartaal. Hiermee wordt de trend uit 2015 doorgezet, toen in alle kwartalen meer bedrijfswagens werden verkocht dan het jaar ervoor. Van alle soorten bedrijfswagens werden er meer verkocht, maar de groei was het sterkst bij de bestelwagens en de trekkers voor opleggers. Er werden in het eerste kwartaal van 2016 ook meer tweedehands bedrijfswagens verkocht. In totaal wisselden 50 628 bedrijfswagens van eigenaar, ruim 4 procent meer dan in het eerste kwartaal van 2015.

Bedrijfsautopark groeit weer

De aantrekkende handel in (nieuwe) bedrijfsauto’s na 2014 heeft ervoor gezorgd dat het Nederlandse bedrijfsautopark voor het eerst in jaren weer is gegroeid. Op  1 januari 2016 waren er 13 duizend meer bedrijfswagens geregistreerd in Nederland dan een jaar eerder. De groei wordt voornamelijk veroorzaakt door een toename in het aantal bestelwagens, maar ook het aantal trekkers groeide. Het aantal vrachtwagens, speciale voertuigen en bussen nam af in 2015.

• Kwartaalmonitor auto- en motorhandel, kwartaal 1 2016

Gerelateerde artikelen