Nederlandse transportsector groeit nauwelijks

De omzet van de Nederlandse transportsector is in het tweede kwartaal met 0,1 procent gestegen, de zwakste groei sinds 2013. Dat blijkt uit de vrijdag gepubliceerde Kwartaalmonitor Transport en Logistiek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Volgens het CBS kenden het vervoer over water en dat door de lucht omzetdalingen van respectievelijk ruim 7 en een kleine 2 procent. Bij dienstverleners voor het vervoer zakte de omzet met nog geen half procent. Bij het vervoer over land ging de omzet juist met ruim 3 procent omhoog en bij post- en koeriersbedrijven was dit circa 1,5 procent.

Verder lag het aantal gedwongen bedrijfssluitingen in de sector in het tweede kwartaal met 56 lager dan een jaar eerder, toen het om 66 faillissementen ging. Het is het derde jaar op rij dat er sprake is van een afname van het aantal gedwongen bedrijfssluitingen. Vooral in het goederenwegvervoer gingen er minder ondernemingen failliet.

Het vertrouwen onder transportondernemers bleef vrijwel gelijk aan de voorgaande periode en is nu acht kwartalen op rij positief. Het CBS meldde daarnaast dat het aantal ondernemers dat een toename van de personeelssterkte voorziet, hoger is dan het aantal dat een afname verwacht.

• Kwartaalmonitor transport en logistiek, tweede kwartaal 2016

 

(ANP

Gerelateerde artikelen