Naheffing voor houders commanditaire vennootschap (cv)?

De open cv is een populaire rechtsvorm onder vermogende Nederlanders die hechten aan hun privacy en wordt vaak geadviseerd door accountants, belastingadviseurs en banken.

De fiscalisten Reinier Kooiman en Frits Witpeerd van Deloitte Belastingadviseurs stellen in een recent vakartikel dat de open cv echter niet bedoeld is voor het anonimiseren van vermogen. Dit druist in tegen het overheidsbeleid voor meer transparantie en leidt bovendien tot lagere belastingen voor vermogenden.

Dat meldt het Financieele Dagblad. 

Mogelijk ontlopen dga’s, door een open cv op te zetten, de aanmerkelijkbelangbelasting in box 2. Die geldt alleen voor natuurlijke personen, en niet voor cv's. Het artikel van Kooiman en Witpeerd zou er toe kunnen leiden dat er alsnog afgerekend moet worden met de fiscus. 

Harde cijfers ontbreken, maar volgens verschillende fiscalisten in het FD zijn er vermoedelijk honderden miljoenen in dergelijke structuren ondergebracht. De mogelijke belastingclaim komt hiermee uit op tientallen zo niet meer dan honderd miljoen euro.

Gerelateerde artikelen