Meer starters maar groei is minder hard

Het aantal nieuwe bedrijven steeg met 4%, het aandeel zzp’ers met 9%. Het totaal aantal bedrijven is in april weer gestegen en dit komt vooral door de zzp’ers. Toch is de stijging minder groot dan in april 2015. De kentering is zichtbaar in een achterblijvende groei van -2% in vergelijking met april 2015. Dit blijkt uit de cijfers van het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Stoppers

Het aantal zzp’ers dat de afgelopen maand is gestopt, steeg met 9% ten opzichte van april 2015. Het is volgens de KvK nog te vroeg dit toe te schrijven aan het afschaffen van de VAR.

Provincies

Terwijl landelijk de groei van nieuwe zzp’ers kentert zijn er toch nog vier provincies waar hun aantal groeit ten opzichte van april 2015. In Groningen steeg hun aantal met 13% en maakte de sector energie, water & milieu daar 175% van uit. In Limburg nam hun aantal met 7% toe en startte 69% in de gezondheid. Het aandeel zzp’ers groeide in Flevoland groeide met 7%, voornamelijk in de sector energie, water & milieu. In Zuid-Holland nam hun aantal toe met 5% en ook daar hoofdzakelijk in dezelfde sector als Groningen en Flevoland, te weten 96%. Drenthe voert procentueel de lijst aan met zowel het laagste aantal startende zzp’ers (-20%) als met het hoogste aantal stoppers, namelijk +21%. Voor het eerst is er een negatieve dynamiek waarneembaar (meer stoppers dan starters).

Bouwsector

Zzp’ers in de bouw maken een moeilijke tijd door. Er starten in april dit jaar 9% minder zzp’ers dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook zijn er dit jaar 6% meer zzp’ers in de bouw gestopt in vergelijking met vorig jaar.

Gerelateerde artikelen