Kosten en uitgaven R&D verrekenen via de loonbelasting

In 2016 zijn de WBSO en RDA samengevoegd in de WBSO. De R&D-kosten en -uitgaven worden daarom sinds het jaar 2016 niet meer verrekend via de winstbelasting, maar via de loonbelasting.

Bedrijven die in 2016 na een correctiemelding of een controlebezoek een correctie-RDA-beschikking hebben ontvangen, moeten deze nog wel verrekenen in hun jaaraangifte winstbelasting 2016. Dit meldt PNO Consultants.

Hoewel de R&D-kosten en –uitgaven via de loonbelasting worden opgegeven, wordt het RDA-voordeel dat in het betreffende jaar is verkregen wel gewoon in de jaaraangifte winstbelasting (vennootschapsbelasting) aangegeven. Dit bedrag is te vinden op de RDA-beschikking(en) die een bedrijf in dat jaar heeft gekregen. Dit kan een positieve beschikking zijn, maar ook een correctiebeschikking die een bedrijf ontvangt nadat het bij de verplichte mededeling een lagere realisatie heeft doorgegeven dan de oorspronkelijke beschikking. Het belastingjaar waarin de beschikking is verstrekt (in dit geval 2016) is hierin bepalend.

Belastingjaar van beschikking is bepalend voor RDA-verrekening

Omdat de daadwerkelijke R&D-kosten en -uitgaven (opgegeven tijdens de verplichte mededeling) soms lager uitkomen dan de beschikte kosten en uitgaven, hebben ondernemers soms de neiging om zelf te gaan rekenen en vervolgens slechts een deel van het beschikte bedrag te verrekenen in de jaaraangifte. Dit is niet de bedoeling. In de jaaraangifte moet namelijk het bedrag dat op de RDA-beschikking van dat belastingjaar staat worden opgenomen. De correctie moet over het algemeen over een ander kalenderjaar worden verrekend dan het jaar waarover de beschikking betrekking heeft. Ter illustratie:

Bedrijf X heeft in 2015 een RDA-beschikking ontvangen voor in totaal 150.000 euro kosten en uitgaven. Helaas heeft het bedrijf in 2015 maar 100.000 euro aan kosten en uitgaven gemaakt en betaald voor R&D-werkzaamheden. Het bedrijf heeft hiervan keurig voor 31 maart 2016 een mededeling gedaan. In april 2016 ontvangt het bedrijf een correctie-RDA-beschikking, met een RDA-bedrag van 30.000 euro (50.000 euro x 60% – de RDA wordt voor 60% afgetrokken van de fiscale winst). Bedrijf X geeft deze correctiebeschikking vervolgens op ten bate van de winst in de jaaraangifte winstbelasting over 2016. In de aangifte over 2015 wordt gewoon de eerder beschikte 90.000 euro (150.000 x 60%) opgegeven. Aangezien het bijna een jaar geleden is dat deze correctie-RDA-beschikking is afgegeven, bestaat de kans dat bedrijf X vergeet om deze correctie-RDA-beschikking in de aangifte over 2016 op te nemen.

R&D-kosten en -uitgaven vanaf 2016 in loonbelasting

Een eventuele onderrealisatie over 2015 is als het goed is al met de verplichte mededeling gemeld in 2016. Aangezien de dagtekening leidend is voor de verrekening, moet de correctie-RDA-beschikking worden verrekend in 2017. Met ingang van het jaar 2016 wordt het voordeel op de R&D-kosten en uitgaven – net als de rest van de WBSO – verrekend in de loonbelasting, en die verrekening gebeurt gedurende het hele jaar.

 

(PNO)

Gerelateerde artikelen