Kleine wijzigingen in belastingregime voor BES-eilanden

In het belastingregime voor de BES-eilanden (Saba, St. Eustatius en Bonaire) worden kleine wijzigingen aangebracht. Onderdeel van het fiscaal regime is een vastgoedbelasting. Het kabinet stelt voor om een aantal onroerende zaken vrij te stellen van deze vastgoedbelasting.

Het gaat hierbij om onroerende zaken – niet zijnde zelfstandige woningen – van een beperkt aantal instellingen (ongeveer 15) die zich bezighouden met de opvang en dagbesteding van bejaarden, begeleiding van jongeren, de scouting, kinderopvang of buitenschoolse opvang. Voorwaarde is dat deze instellingen niet in concurrentie treden met commerciële bedrijven.

 

De tarieven van de algemene bestedingsbelasting op de eilanden Saba en St. Eustatius blijven een jaar langer lager dan het tarief op Bonaire. Dit lagere tarief is destijds bij het totstandkomen van de staatshervorming ingevoerd omdat Bonaire een ander fiscaal regime had. Het is de bedoeling dat de tariefsongelijkheid opgeheven gaat worden maar beslissing hierover wordt overgelaten aan het nieuwe kabinet.

 

(Joanknecht)

Gerelateerde artikelen