Kemphanen EY om tafel over splitsing

Voor- en tegenstanders proberen een compromis te vinden.

Kibbelende bazen van EY zitten deze week samen aan tafel om een uitweg te zoeken uit de patstelling over de splitsing van het bedrijf. Met name de Amerikaanse accountants liggen dwars en eisen concessies. 

Diverse media in de VS melden dat de partijen overleggen in Silicon Valley. Het gaat vooral tussen kopman Carmine Di Sibio van EY Global en Julie Boland, kopvrouw van EY in de VS en beoogd leider van de accountancytak na de splitsing. 

Volgens insiders zouden de spanningen de afgelopen periode verder zijn opgelopen. Terwijl Boland aangaf de splitsing in de huidige vorm niet te accepteren, riep Di Sabio de 13.000 partners van EY wereldwijd op om te stemmen over de splitsing. Ondanks de inspraak van de lidfirma’s is de Amerikaanse tak veruit de machtigte, goed voor 40 procent van de omzet.

Amerikaanse kranten schrijven dat het nog allerminst zeker is dat er een compromis zal komen. Concessies aan de accountants, die de belastingtak wil houden, zouden nadelig kunnen uitpakken voor de plannen om externe financiering te zoeken voor de adviestak. Minder financiering kan leiden tot minder financieel voordeel voor de partners, die het animo voor de splitsing verder kan aantasten. Mogelijk haken dan ook andere EY-lidfirma’s af.

Het verzet tegen de splitsing wordt aangewakkerd door tal van gepensioneerde EY-partners, waaronder een aantal toonaangevende leiders. Ze mogen niet meestemmen en zitten ook niet aan de onderhandelingstafel in Silicon Valley, maar ze zijn toch invloedrijk. Een van hen is bijvoorbeeld Jim Boland, de vader van de huidige bestuursvoorzitter van EY in de VS.

Hun zorgen bestaan uit de pensioenverplichtingen van zeven miljard dollar. Voor die kostenpost is geen voorziening, die zou moeten komen uit de afgesplitste delen. De zorg is dat de verzwakte accountantspoot de pensioenen niet kan opbrengen. De top van EY zou hebben toegezegd dat een deel van de verwachte opbrengst van EY van 30 miljard dollar zal worden gereserveerd voor de pensioenen. De voormalige partners zijn echter niet overtuigd van de goede afloop.
 

Gerelateerde artikelen