Amerikaanse baas EY leidt verzet tegen splitsing

Twijfels of accountancy en advies levensvatbaar zijn zonder elkaar.

Julie Boland, de Amerikaanse bestuursvoorzitter van EY, heeft haar zorgen over de accountantstak van het bedrijf gedeeld met partners. Als EY in tweeën zou splitsen, komt volgens haar de gezondheid van de accountantstak in het geding. Bovendien is het volgens haar onzeker hoe de adviestak aan voldoende omzet moet komen. De strategieën van de accountants- en adviesdiensten zouden volgens haar onzeker zijn.

Dit meldt de Financial Times, die zegt over een opname te beschikken van de webcast die Boland hierover met EY-partners heeft gehouden. Boland is de beoogde baas van de EY-accountants voor na de splitsing. Zij verbaasde eerder deze maand vriend en vijand met de mededeling dat de splitsing van EY op de lange baan was geschoven.

De voorbereiding op de splitsing was toen al een half jaar aan de gang. De volgende stap zou zijn dat partners van over de hele wereld erover zouden stemmen. Uit berichten in internationale media zou blijken dat EY in een chaos zou zijn gestort door het uitgestelde besluit.

De bezwaren gingen begin maart over de vraag of de fiscalisten van EY naar de accountants of naar de afgesplitste adviestak zouden gaan. Maar volgens de FT zijn de zorgen over de splitsing breder. De vier hindernissen zijn de vraag welke partners naar welk onderdeel gaan, afstemming van strategieën van beide organisaties, de gezondheid van de accountantstak en de winstgevendheid van de adviestak.

Boland benadrukte dat veel problemen zijn opgelost. Ze zei dat ze zich blijft inzetten voor een scheiding van EY in twee sterke organisaties. Maar de resterende hobbels zijn de lastigste om op te lossen, zo voegde ze eraan toe.

Gerelateerde artikelen