Inflatie daalt maar blijft hoog in Nederland

De verwachting blijft dat de geldontwaarding eind dit jaar onder controle is.

De kosten van het dagelijks leven zijn in Nederland afgelopen jaar een stuk minder snel gestegen dan het jaar ervoor. De inflatie kwam in 2023 volgens een eerste raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit op 3,8 procent, tegenover zo'n 10 procent bij deze schatting een jaar geleden. 

Toch bleven de kostenstijgingen van met name boodschappen in 2023 historisch gezien bijzonder hoog. Met name door het goedkoper worden van energie is het leven het afgelopen jaar minder snel duurder geworden, nadat vooral gas in het najaar van 2022 een recordprijs had bereikt door de oorlog in Oekraïne. 

Maar ook zonder de invloed van energie mee te nemen in de kosten van levensonderhoud, zijn de prijzen sinds april steeds minder hard aan het stijgen. In december bedroeg deze inflatie nog 3,4 procent, tegenover 4,2 procent een maand eerder en 8,1 procent bij de piek in februari en maart.

In december kwam de inflatie inclusief de energierekening uit op 1,2 procent vergeleken met dezelfde maand in 2022, terwijl deze prijsstijging in november nog 1,6 procent was. Van november tot en met december, gekeken van maand tot maand, bleven de prijzen ongeveer gelijk.

Energie en brandstoffen waren afgelopen maand samen gemiddeld bijna een kwart goedkoper dan een jaar eerder. De prijzen van voedingsmiddelen, dranken en tabak gingen nog het hardst omhoog, met ruim 5 procent. In november was deze stijging nog ruim 7 procent. Diensten waren zo'n 4 procent duurder dan een jaar eerder.

Centrale banken proberen met het verhogen van de rente de inflatie terug te brengen tot onder de 2 procent. De verwachting is dat dit in Nederland eind dit jaar lukt. Door de kosten van lenen hoger te maken, willen centrale banken de hoeveelheid geld in de economie terugdringen en daarmee de vraag naar producten verkleinen. Op die manier zullen de prijzen minder hard stijgen, is het idee.

De inflatie in de eurozone is in december opgelopen tot 2,9 procent op jaarbasis, van 2,4 procent in november. Dat meldt het Europese statistiekbureau Eurostat in een voorlopige raming. Met name de energieprijzen lijken een rol te spelen. Die daalden in december opnieuw, maar minder sterk dan in de voorgaande maand.

De inflatie in de eurozone nam eerder nog flink af na een recordreeks van renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB). Op het hoogtepunt een jaar geleden bedroeg de gemiddelde prijsstijging nog bijna 11 procent. Door de leenkosten te verhogen, hoopt de ECB de inflatie terug te dringen tot de doelstelling van 2 procent.

Voor Nederland kwam de inflatie volgens Eurostat in december uit op 1 procent. Dat is net iets onder het inflatiecijfer van 1,2 procent waar het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdagochtend mee kwam. In ons land is er in tegenstelling tot de eurozone sprake van een afname van de inflatie. Zo bedroeg de gemiddelde 

Gerelateerde artikelen